Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ben Beijer bekijkt 't anders: Houdbaarheid

Op een VVE-bijeenkomst wordt geadviseerd rook- en koolmonoxidemelders op tijd te vervangen in verband met de houdbaarheidsdatum.

Als wij met een aantal buren koffie drinken, komt het thema aan de orde. Er zijn verschillende meningen waar die geplaatst moeten worden. De rookmelder zou hoog moeten hangen en die voor koolmonoxide laag. Een gecombineerde zou je vroeger het best door mijn vader op hebben kunnen laten hangen, omdat alles wat hij ophing vroeg of laat wel naar beneden kwam.

Brand komt bijna niet meer voor, denkt een van onze buren. Vroeger toen we nog rookten, was er meer kans op brand. Je hoorde zelfs dat mensen in bed rookten en soms in slaap vielen, door te grote inspanningen. Dat kon heel vervelende gevolgen hebben, vooral als je niet thuis was…

Er komen meer brandoorzaken voorbij als kaarsen, hitte door verouderde lampen, maar op plaats één staat een technisch defect van een apparaat zoals een oudere tv of het ’s nachts opladen van je telefoon die oververhit kan raken.

We sommen alle nieuwerwetse apparaten op die wij in ons leven zagen verschijnen. Buurvriend Ton vertelt vol enthousiasme over de tijd dat hij op zichzelf ging wonen en zijn eerste wasmachine kocht. Aan dat eigen huis was hij zo gewend, maar de techniek van die wasmachine bleek een wonder. Hij bleef de eerst drie wasbeurten geboeid voor het kijkglas zitten om te zien, hoe de trommel steeds op tijd wisselde van draairichting zonder dat hij bij hoefde te sturen.

Zijn buurvrouw was helemaal in de ban van hun nieuwe tv en liep bij de reportage van de begrafenis van Koningin Wilhelmina naar hun toestel om te proberen of ze van boven af wél in de kist kon kijken. We liggen in een deuk om zijn verhaal en realiseren ons al lachend dat we vroeg of laat zelf tegen de houdbaarheidsdatum aan zullen zitten.

Goed gaon.

Meer berichten