Duimpjes omhoog voor de gezonde kantine. (foto: Roel Kleinpenning)
Duimpjes omhoog voor de gezonde kantine. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Verleiden tot gezondere keuzes'

Wehl - Afgelopen zaterdag werd het certificaat Gezondere Kantine uitgereikt aan Concordia Wehl. Daarmee is het de eerste sportvereniging in de gemeente Doetinchem waarvan de kantine gaat werken volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines. "Het was een soort pilot, nu gaan we echt beginnen."

door Hans Hissink

Het idee om tot een Gezondere Kantine uit te groeien is gekomen vanuit Concordia Wehl zelf. Team:Fit heeft de Wehlse voetbalvereniging daarbij kosteloos geholpen. Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines, samen met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners waaronder Sportservice Doetinchem.

Gezondere keuze

Désirée Holstege is als coach bij Team:Fit betrokken bij de landelijke aanpak om sportkantines een gezonder aanbod aan sporters te kunnen bieden. "Het aanbod wordt veranderd. Bitterballen en bier blijven uiteraard verkrijgbaar. Maar het is mooi om te zien dat frites en fruit samen kunnen gaan in een sportkantine. Er zijn nu zakjes popcorn verkrijgbaar waar veel minder calorieën inzitten, maar ook een gezondere B'tween reep, Peijnenburg Zero ontbijtkoek zonder suikers en een bruine tosti waar veel meer vezels in zitten. Op deze manier kunnen we sporters verleiden tot het maken van gezondere keuzes."

Kantinebeheerder Bennie Evers is trots op het behaalde certificaat. "We hebben Désirée een keer uitgenodigd om een presentatie te komen geven voor alle kantinemedewerkers. Vanaf dat moment zijn we met ons allen keihard aan het werk gegaan om 1 juni het certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Het was best spannend, maar het veranderde aanbod is door de leden goed ontvangen. Er zijn nu heel veel spelers die niet meer thuis ontbijten. Zij komen voor de wedstrijd bijvoorbeeld een broodje gezond in de kantine eten, dat is dan hun ontbijt. Fantastisch om er van uit te gaan dat certificaat Brons wordt verwacht, maar uiteindelijk certificaat Zilver in ontvangst is genomen. We gaan nu pas echt beginnen."

Verandering

Al 25 jaar is Dorry Lendering kantine medewerkster bij de Wehlse tweedeklasser. "Deze verandering is heel mooi om mee te maken. Je wordt zelf bewuster en je kunt de jeugd ook bewust laten worden. Iedereen mag hier bijvoorbeeld een appel pakken. Wel betekent het meer werk omdat we veel dingen vers maken, bijvoorbeeld de tosti's van wit of bruin brood. Maar ook wraps die heel enthousiast ontvangen worden. We krijgen bovendien hele goede reacties van andere verenigingen."

Désirée Holstege werd verrast met een bos bloemen die zij overhandigd kreeg door Bennie Evers. "De inzet door alle betrokkenen is beloond met certificaat Zilver, nu op naar Goud."

Meer berichten