Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Gewenning?

De Terborgseweg is zo goed als klaar en ziet er prachtig uit. Missie geslaagd, zou je kunnen denken, maar dat is wel erg kort door de gevaarlijke bocht. Als uitstraling de belangrijkste functie van een weg zou zijn, is men geslaagd. Een weg blijkt echter raar genoeg nog een belangrijke functie te hebben en die is wat over het hoofd gezien.

Al eerder schreven we over gevaarlijke situaties die door het gekozen ontwerp zijn ontstaan. Ook hier heb ik, anders dan de verantwoordelijk wethouder niet in doorgeleerd, wel heb ik leren luisteren naar plaatsgenoten die hun zorg al uitspraken tijdens de werkzaamheden. De eerste ongelukken hebben zich al voorgedaan en ik beloof u: er zullen er meer volgen. Het plaatsen van betonblokken op parkeervakken doet lachwekkend aan, net als het nu uit de hoge hoed getoverde plan van fietsenstallingen die het zicht niet zouden belemmeren. Als we wethouder Steintjes mogen geloven is het op de Terborgseweg een kwestie van gewenning om ongelukken te voorkomen. Dat is een raar standpunt. Hij gaat er blijkbaar van uit dat er door de weginrichting wat onveilig te maken geen mensen van elders meer naar de stad zullen komen.

De inwoners van Doetinchem krijgen tijd genoeg om te wennen, want men is (nog) niet van plan om aanpassingen te maken. Het zou zo maar kunnen lijken dat er iets fout is gegaan en dat is uiteraard erger dan ongelukken van burgers die zelf niet de tijd willen nemen om fatsoenlijk te oefenen. Mensen die bij bedrijven aan de Terborgeseweg werken, moeten er aan wennen dat ze wat later naar huis kunnen om te eten als de inrit geblokkeerd wordt door geparkeerde auto’s. Dat later eten is een kwestie van gewenning. Dat de wethouder vindt dat verkeerdeelnemers in Doetinchem ongelukken kunnen voorkomen door gewenning lijkt mij nogal naïef en onverantwoord.

Goed gaon.

Meer berichten