Aan het werk in de tuin bij Zorgboerderij Slangenburg. (foto: Roel Kleinpenning)
Aan het werk in de tuin bij Zorgboerderij Slangenburg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Bij ons is iedereen gelijk'

DOETINCHEM - "Het gaat er niet om welke rugzak iemand heeft. Wij geloven dat we werk als middel kunnen inzetten om mensen te helpen hun individuele doelstellingen in het leven te realiseren."

door Frieda Fennell

Bij Zorgboerderij Slangenburg krijgen mensen een arbeidsmatige dagbesteding. Daarbij worden ze begeleid om hun individuele leerdoelen te realiseren.

Rob Haverkate werkt sinds 2016 als zorgwerkbegeleider binnen het project: "Door het werk krijgen de jongens grip op de dag en kunnen hun leven beter vormgeven. Iedereen krijgt de verantwoordelijkheden die bij hem passen en wordt als gelijke gezien. We zijn allemaal collega's van elkaar, zorgachtergrond of niet."

Haverkate vervolgt: "Het mooie van mijn werk is de combinatie van zorgdragen voor de medemens en het buitenwerk. Al had ik nog nooit een bosmaaier vastgehouden, ik moet er niet aan denken om een 'reguliere' baan in de zorg te hebben. Daarnaast zijn er hier veel mogelijkheden, je krijgt nooit op voorhand nee te horen. Zo kan iedereen zich hier op zijn eigen niveau ontwikkelen."

Vriendentuinen Achterhoek

Zorgboerderij Slangenburg verbouwt versproducten voor de Voedselbank Doetinchem en Achterhoek-Oost. "Daarmee bereiken we 500 gezinnen", legt Falco Janssen uit. Janssen is initiatiefnemer van de Vriendentuinen Achterhoek, een stichting waarin zorgboerderijen zich verenigd hebben met als specifiek doel productie voor de Voedselbank.

"We gaan het vijfde seizoen in en weten steeds beter welke producten een succes zijn. We leveren het hele jaar door aardappels en goed te bewaren producten als uien, wortels en kolen. Het is belangrijk gebleken dat mensen de producten kennen en weten wat ze ermee kunnen bereiden. De combinatie met de arbeidsmatige dagbesteding is perfect; mensen begeleiden in een groene setting is effectief gebleken. Helaas hebben zich nog geen dames aangemeld voor ons project. Hopelijk verandert dat snel."

Open dag

Op 29 juni heeft Zorgboerderij Slangenburg een open dag. Van 10.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen op Kommendijk 3. Samenwerkingspartners zoals Staatbosbeheer, De Stadskamer, Heerlijckheid Slangenburg en de Voedselbank zullen aanwezig zijn. Er is een kampvuur met gitaarmuziek en er worden verse groentesappen geserveerd.

Meer berichten