Eikenprocessierups veroorzaakt overlast bij Sensire Den Ooiman

DOETINCHEM/VARSSEVELD – Bewoners en medewerkers van verpleeghuis Sensire Den Ooiman in Doetinchem ervaren overlast van de Eikenprocessierups. Sensire schakelt de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf om de hinder zo snel mogelijk te verminderen: zowel het gebouw als de omliggende tuin en bomenrij wordt vakkundig ontdaan van de overlast gevende diertjes.

Haartjes van de eikenprocessierups veroorzaken jeuk en huidirritatie bij direct contact. De afgelopen dagen nam het aantal klachten van medewerkers en bewoners toe. Na onderzoek blijkt de eikenprocessierups de hoogstwaarschijnlijke veroorzaker van de overlast. "Die irritatie is echt heel hinderlijk", zegt Marleen van der Sijs, directeur Wonen met Zorg bij Sensire. "Klachten zijn van tijdelijke aard, desondanks wel is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk weg te nemen."

Daarom is donderdag al gestart met een uitgebreide schoonmaakactie van het gebouw. Medewerkers zijn geïnstrueerd in het omgaan met de rupsen en de brandhaartjes. Ook zijn bewoners geïnformeerd. Vandaag (vrijdag) wordt de omliggende omgeving schoongemaakt door een professioneel bedrijf. "In heel Nederland neemt de overlast van de eikenprocessierups toe, en hier in de Achterhoek in het bijzonder", zegt Van der Sijs. "De gemeente doet wat ze kan. Gezien de kwetsbaarheid van onze doelgroep maken we de keuze om zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, dat vandaag al kan beginnen met het opruimen."

Dat opruimen gebeurt in beschermende kleding en met grote 'stofzuigers' waarmee de rupsennesten worden weggezogen uit de tuin en de bomen. Daarnaast gaat Sensire de omgeving voortaan nog regelmatiger controleren en waar nodig preventieve maatregelen nemen.

De groene omgeving rond Den Ooiman is een aantrekkelijke plek voor de eikenprocessierups, die door de hoge temperatuur snel tot ontwikkeling kwam. Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de haartjes en rupsen werden verspreid richting Den Ooiman.

Meer berichten