Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ben Beijer bekijkt 't anders: 'Laatste verjaardag'

13 juni vierden wij de ‘laatste verjaardag’ van mijn oudste zus, al weer voor de zevende keer. Ze is inmiddels 91.

Haar leven bestaat uit bonusjaren, omdat zij als kind zo ernstig ziek was dat men voor haar leven vreesde. Tel daar hartinfarcten en andere ziektes bij en u zult begrijpen waarom zij ons steeds uitnodigt voor haar laatste verjaardag.

Helderheid van geest en een dosis humor kan haar niet ontzegd worden; zwarte humor zoals wij die geërfd hebben van onze vader. Pa stond altijd klaar met een passende (Bijbel)tekst als hij ergens de schuld van kreeg. “Ween niet over mij”, sprak hij dan op zalvende toon.

Deze verjaardag werd extra bijzonder omdat wij die vierden in het huis waar onze vader in 1903 geboren is. Het schitterend verbouwde boerderijtje aan de Steverinkstraat in Gaanderen, nu bekend als 'Vakantiehuis Ganderhoeve'. Het ouderhuis heeft bouwelementen uit eind 17e eeuw. Wij gingen vroeger meestal lopend naar de Gaanderhei. Geen van ons kan zich herinneren dat die grote afstand vanaf de Rijksweg waar wij woonden naar 'de hei' een probleem was, sterker we gingen graag. Kuttelperen en spekkersen plukken in de boom, waar oom Jan ons, jongens uitdaagde welke liedjes wij konden fluiten, om dan als we een emmer vol hadden te zeggen: Toch jammer dat je tijdens het fluiten geen kersen kunt eten. Het boerderijtje waar opa Evert zes koeien en zeven poetjes had, en dan hebben we Opa nog niet eens meegerekend zei oma dan lachend. Er liepen zo’n twintig kippen en een haan die zijn harem ook overdag het nachthok injoeg, waarop opa zei; het feest kan weer beginnen. Wij snapten niets van dat feest.

Toen een van mijn schoonzussen onze zus uitgebreid feliciteerde, duurde mijn jongste broer dat te lang en zei hij. laat mij er nu onderhand ook eens bij, voor het te laat is. Zwarte humor in de Gaanderhei.

Goed gaon.

Meer berichten