5 wijnen van 5 wijngaarden
5 wijnen van 5 wijngaarden (Foto: Neeltje Huisman)

Achterhoekse wijnen proeven

Doetinchem - Welke witte wijn smaakt het best? Van ’t Heekenbroek uit Drempt of van Wijngoed Montferland? En wie scoort het best bij de rode wijnen? Wijndomein Detharding uit Lichtenvoorde of Deutinghem 838 uit Doetinchem? Of geniet u het meest van de wijnen van Erve Wisselink uit Eibergen? En dan zijn er nog rosé-wijnen en mousserende wijnen van 5 wijngaarden.

De Achterhoek heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een nieuw, veelbelovend wijngebied in Europa. Het succes is voor en deel het gevolg van de klimaatverandering, want 1 graad stijging van de gemiddelde temperatuur betekent dat de wijngrens 100 kilometer opschuift naar het noorden. Een andere reden is ook de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, die het mogelijk maakt in een minder warm klimaat toch topwijnen te kunnen maken. En dat lukt de Achterhoekse wijnboeren, want zij winnen tijdens internationale wijnkeuringen veel prijzen, tot verbazing van veel wijnboeren en wijnkenners uit andere delen van Europa.

Achterhoekse wijnboeren zijn trots op hun wijnen en laten mensen graag proeven. Vijf van hen, Wijngaard Duetinghem 838 uit Doetinchem, Wijngoed Montferland uit Gendringen, Wijngaard Erve Wisselink uit Eibergen, Windomein Detharding uit Lichtenvoorde en Wijnboerderij ’t Heekenbroek uit Drempt, organiseren op 30 juni tussen 11 en 5 uur in Doetinchem een wijnproeverij, waar u tientallen wijnen kunt proeven, inclusief een hapje. De wijnen verschillen door de verschillende grondsoorten (zand, klei, stenig), ligging (heuvels van Montferland en het coulisselandschap in deel van de Achterhoek), maar ook de wijnmakers maken het verschil (droog of met een bittertje, zoetje, etc.). Met een uniek eigen proefglas kunnen de bezoekers in één wijngaard de wijnen van deze toonaangevende Nederlandse wijnboeren laten smaken. Muziek van Serena Klappa zorgt voor een gezellige sfeer en brandweer foodtruck Zoomers maakt passende hapjes.

Voor de groeiende groep geïnteresseerde wijnliefhebbers is dit een mooie kans om veel en heel verschillende wijnen te proeven. Kaarten verkrijgbaar via www.achterhoeksewijnproeverij.nl (€ 10,-) of aan de kassa (€ 12,-) bij Wijngaard Deutinghem 838, Westermaatweg 7, 7008 AW Doetinchem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden