Voorzitter Cees Vikkerman van de WAO-club Gaanderen krijgt een keukentje om samen te leren koken en eten. (foto: Roel Kleinpenning)
Voorzitter Cees Vikkerman van de WAO-club Gaanderen krijgt een keukentje om samen te leren koken en eten. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Nieuwe keuken tegen de zoute hap

GAANDEREN - Gezellig biljarten, een kaartje leggen of een cursusje knutselen. Bij de WAO Club Gaanderen is het allemaal mogelijk. Na zo'n drukke middag blijft er weinig tijd om eten te koken. Dus loop je nog even langs de snackbar of je gooit thuis 'een bakkie' in de magnetron. Dat kan gezonder, meent men bij de club, maar dan moet er in De Trefkuul wel een nieuwe keuken komen.

door Nick Moritz

De kogel is door de kerk. Als een soort afscheidscadeau financiert de gemeente Doetinchem een nieuwe keuken in wijkcentrum De Trefkuul. "De gemeente doet De Trefkuul over aan Stichting de Pol", vertelt Cees Vikkerman, oudgediende bij de WAO Club. "Dagmar Brinks, de beheerder van De Trefkuul, heeft het voor elkaar gekregen dat ze als laatste daad die nieuwe keuken verzorgen. De leden van de club hadden namelijk al met haar overlegd dat het mooi zou zijn om met hulp van gezamenlijke maaltijden het gezonde eten te stimuleren. Met name de alleenstaande kerels eten niet altijd even gezond. Een bakkie in de magnetron is gemakkelijk en misschien ook wel lekker, maar het is vaak een te zoute hap natuurlijk."

Gezelligheid

De WAO Club Gaanderen bestaat al 44 jaar en telt momenteel zo'n 75 leden. Ouderen en afgekeurden kunnen drie middagen in de week bij de Trefkuul terecht. "We gaan voor een stukje gezelligheid, maar je kunt er ook iets leren. Er wordt geschilderd, je kunt hier hout bewerken of mozaïek leggen. Net waar je zin in hebt. Er is vaak ook de mogelijkheid om hulp bij financiële zaken te vragen. Al sinds 22 jaar bezoekt Wim de Graaf ons heel regelmatig. Hij heeft verstand van zaken als pensioen, aanvraag van toeslagen, subsidies en dergelijk. Doet-ie helemaal op vrijwillige basis, fantastisch toch?"

Vaatwasser

Een kop koffie of een lekker drankje hoort er op de middagen van de club natuurlijk bij. Dat er straks ook gegeten kan worden is nieuw. "We gaan van start met een maaltijd in de week. Dan moet de keuken nog wel helemaal rond komen trouwens. Doetinchem verzorgt alleen de ruimte. De vloer, de muren, alle kastjes, gootsteen en dergelijke worden allemaal vernieuwd. Achter de apparatuur moeten we zelf nog aan. We willen graag een inductieplaat, een vaatwasser en een magnetron, een goede koeling is er al."

De leden van de WAO Club hebben een berekening gemaakt en denken met 2800 euro uit de brand te zijn. "We hebben hulp gekregen bij het opstellen van een aanvraag voor subsidie en sponsoring. We gaan er vanuit dat het goed komt. Kunnen we straks lekker en gezond eten."

De WAO Club is op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken in De Trefkuul bij sporthal De Pol.

Meer berichten