Vanuit de zaal kwam het initiatief om door te gaan met de donateursactie die gestart was om een AED aan te schaffen. (foto: Roel Kleinpenning)
Vanuit de zaal kwam het initiatief om door te gaan met de donateursactie die gestart was om een AED aan te schaffen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De weg naar beter is oneindig'

DOETINCHEM – Het was vorige week donderdag druk in De Bongerd in Doetinchem. Daar vond een avond plaats met het motto 'Veiliger Buurt'. "We gaan door met dit soort initatieven."

door Hans Hissink

Het initiatief voor deze avond ontstond naar aanleiding van twee buurtbewoners die in hun buurt een AED willen. Zij reageerden ieder afzonderlijk naar de beheerders van de 112WhatsAppGroep die sinds drie jaar actief is in de eerste fase van De Huet en uit ongeveer 130 leden bestaat. Frans Gerritsen is één van de beheerders van de groep die de SAAR werkmethode als richtlijn gebruikt; Signaleren, Alarmeren, Appen en Registreren. "Door het idee van de AED ontstond het plan om een avond te organiseren onder het motto 'Veiliger Buurt'. Al snel kwamen er veel aanmeldingen binnen van buurtbewoners."

Donateursactie

Margaret Huitink en Sanne Vredegoor zijn de initiatiefnemers voor de aanschaf van een openbare AED in hun wijk. "De dichtstbijzijnde openbare AED hangt bij De Bongerd. Wanneer je vanuit bijvoorbeeld de Wolborgenmate, waar wij wonen, helemaal daar naar toe moet dan duurt dat te lang. Iedere seconde telt immers," legt Huitink uit over het initiatief. Zij heeft ervaring met het werken met een AED en heeft samen met Vredegoor veel BHV ervaring opgedaan.

Tijdens de infoavond die door de gemeente Doetinchem werd gefaciliteerd, kwamen verschillende instanties aan het woord. Uiteraard was Politie Oost-Gelderland aanwezig, afgevaardigden van Burgernet kwamen vertellen over onder andere de nieuwe app, BUHA was er om uitleg te geven over het onderhoud en beheer van de openbare ruimten in Doetinchem en dan met name De Huet, Frans Gerritsen vertelde over de 112WhatsAppgroep en uiteraard kwam het intitiatief voor de AED uitvoerig aan bod.

Hoogtepunt van de avond was het beschikbaar stellen van een AED door iemand uit de buurt van de eerste fase van De Huet. "Iemand heeft een AED in huis die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is. Deze wordt nu op een openbare plek gehangen," aldus een trotse Frans Gerritsen die tevreden terugkijkt op de avond. "Er waren 83 mensen aanwezig, 17 mensen die nog geen lid waren van de 112WhatsAppgroep hebben zich hiervoor aangemeld en Burgernet heeft verschillende nieuwe mensen mogen registreren. Het gaat goed, maar de weg naar beter is oneindig. We gaan door met dit soort initiatieven, alleen dán kunnen we een veilige buurt krijgen."

Tweede AED

Vanuit de zaal kwam het initiatief om door te gaan met de donateursactie die gestart was om een AED aan te schaffen. Op die manier kan een tweede openbaar beschikbaar worden. Een AED kost rond de 1600 euro. Dat is alleen de aanschaf van het apparaat en de kast. Op Social Media, onder andere de Facebookpagina 'Arjan BuurtApp Huet' en via e-mail is aandacht besteed aan de actie om het geld bijeen te krijgen.

Meer berichten