Achterhoek Onbeperkt wordt  voorafgaand aan de finish van de Ronde van de Achterhoek op 18 augustus in Terborg gehouden.
Achterhoek Onbeperkt wordt voorafgaand aan de finish van de Ronde van de Achterhoek op 18 augustus in Terborg gehouden. (Foto:Pr)

Sportdag Achterhoek Onbeperkt

TERBORG - Achterhoek Onbeperkt, een sportevenement voor mensen met een beperking, wordt voorafgaand aan de finish van de Ronde van de Achterhoek op 18 augustus in Terborg gehouden.

Voor veel van deze mensen is het één van de weinige mogelijkheden om in Nederland (in wedstrijdverband) te sporten. Daarmee is het een sportevenement voor heel Gelderland. Ook wordt na afloop van Achterhoek Onbeperkt de Maron Achterhoek Run georganiseerd, een hardloopwedstrijd, waarna de Ronde van de Achterhoek dus in Terborg finisht.

Voorafgaand aan de finish van de Ronde van de Achterhoek in Terborg en de daar eveneens georganiseerde Maron Achterhoek Run, wordt op zondag 18 augustus ook Achterhoek Onbeperkt georganiseerd. Dit evenement voor mensen met beperking zorgt ervoor dat iedereen op de dag, in het kader van 600 jaar stadsrechten Terborg, op een actieve manier deel kan nemen. Er wordt tijdens Achterhoek Onbeperkt onder meer gelopen en deelgenomen met duo-fietsen en rolstoelen.

Om het bewegen en sporten voor mensen met beperking te stimuleren, wil de Ronde van de Achterhoek een voortrekker zijn. Daarom is ook het initiatief genomen voor Achterhoek Onbeperkt.

Om 11.00 uur is de eerste tocht voor aangepaste fietsen, zoals de duo-fiets, rolstoel-fiets en de ligfiets. Om 11.40 uur en 12.30 uur starten er tochten voor deze doelgroep, waarbij het parcours langs de Paasberg loopt. Daarnaast kunnen de unieke sporters zich 'lopend' meten op drie afstanden, respectievelijk om 11.10 uur over 1,1 kilometer, om 11.50 uur over 2,2 kilometer en om 12.40 uur over 400 meter. De deelnemende unieke sporters kunnen met loopfietsen starten. Ook Blind Runners, waarbij er met een buddy wordt gelopen, kunnen meedoen.

De Race Runner en de Alinker zijn driewielloopfietsen zonder pedalen, maar met een borststeun (RaceRunner). Kinderen en (jong)volwassenen met diverse lichamelijke beperkingen, zoals cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen, kunnen zich zo voortbewegen. Mensen dus die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel moeten gebruiken.

De Race Runner en Alinker lijken geschikt om de conditie te onderhouden. Een tweede heel belangrijk aspect is om aan een sportactiviteit deel te nemen en onder de mensen te komen.

Deelname aan Achterhoek Onbeperkt is gratis en inschrijven is via achterhoekonbeperkt@rondevandeachterhoek.nl mogelijk.

Meer berichten