Gerard was gemeenteraadslid en later kunstenaar.
Gerard was gemeenteraadslid en later kunstenaar. (Foto: Roel Kleinpenning)

Gerard Keurntjes: 'Kunst mot rotten'

Door Frieda Fennell

DOETINCHEM - Gerard Keurntjes (1931) heeft altijd een bevlogen leven geleid. Hij is geboren en getogen aan de Varsseveldseweg als zoon van een boer.

Naast zijn boerenbestaan was Gerard gemeenteraadslid en later kunstenaar. Zijn passie voor kunst ontdekte hij toen zijn gezichtsvermogen verslechterde.

Doetinchem - "Meerdere generaties zijn in dit huis opgegroeid: mijn grootouders, mijn ouders en ikzelf. We hebben altijd geboerd. In eerste instantie hadden we een gemengd bedrijf maar later specialiseerden we ons in varkens. Veel van het boerengereedschap dat we vroeger gebruikten, heb ik uitgestald in de oude varkensstal als een soort museumpje. Na mijn pensioen ben ik acht jaar lang de gemeenteraad van Doetinchem in gegaan. Dat waren mooie jaren."

Rond de eeuwwisseling begon het zicht van Gerard te verslechteren. "Ik heb altijd veel gewandeld. Zo liep ik onder andere vijfentwintig keer de Nijmeegse Vierdaagse. Door mijn beperkte zicht kon ik dat niet meer doen. Ik zocht een andere hobby, een nieuwe manier om me te uiten. Ik had in mijn leven mondjesmaat geboetseerd en ik besloot me te richten op het bewerken van houten stammen uit het bos. In en rondom Slangenburg vind ik prima mijn weg in het bos en er liggen de meest prachtige stukken hout. Ieder stuk hout heeft van nature een vorm. Die vormen zijn de basis van mijn beelden. Tussen 2000 en 2010 maakte ik het grootste deel van mijn verzameling."

Gerards kunst zette hij neer in zijn natuurlijke omgeving, in 'T Busken aan de Varsseveldseweg, op enkele tientallen meters van zijn huis. Het is zijn eigen stukje bos met een wandelpad erlangs. Aan weerszijden van het pad staan de beelden tentoon gespreid. Gerard nadert het pad, aan de ingang staan Teet en Willemien. "Dat waren onze oude buren", vertelt Gerard. "Ik heb me voor mijn beelden laten inspireren door lokale figuren of gebeurtenissen die indruk op me hebben gemaakt, zoals de Achterhoekse band Boh Foi Toch en atleet Jesse Owens, die als eerste Afro-Amerikaanse atleet een gouden medaille won op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Ik kom hier nog alle dagen. De vijver halverwege het pad is een heerlijke plek om van de natuur te genieten"

Ook familie is een belangrijke inspiratiebron. Bij het beeld van een man en vrouw blijft Gerard even staan. Hij legt zijn hand op de schouder van de mannelijke figuur en laat zijn hand langs de arm omlaag glijden. "Dit zijn mijn ouders", zegt hij. Dan loopt hij weer verder. "Niet alle beelden hebben de tand des tijds doorstaan, maar die vergankelijkheid hoort bij het leven", besluit Gerard.

'T Busken, gelegen aan de Varsseveldseweg tegenover Haank, is voor iedereen vrij toegankelijk.

Meer berichten