elektrowagen
elektrowagen (Foto: eigen foto)

Elektrisch vervoer haalt ouderen uit isolement

Doetinchem - Een nieuw burgerinitiatief is gestart en rijdt momenteel, als start en pilotproject, rond in Doetinchem en Wehl.

Om minder mobiele ouderen betrokken te laten blijven bij de buurt en de maatschappij is de Stichting Contact op Wielen opgericht.

Het vervoer met de elektrowagen is bedoeld voor ouderen, die slecht ter been zijn, maar nog wel enigszins mobiel. Senioren die lopen met een rollator of een wandelstok. Voor een elektrische rolstoel blijft men aangewezen op het reguliere openbare vervoer. Ook mensen met een beperking, die geen andere vervoersregeling hebben, mogen instappen.

Tegen een vrijwillige vrije bijdrage, om de drempel zo laag mogelijk te houden, worden zij door vrijwilligers vervoerd binnen de Gemeentegrenzen van Doetinchem. Geboren uit het idee: hoe zorgen we ervoor dat ook de ouderen, die niet over een eigen vervoer beschikken, danwel moeite hebben met het openbaar vervoer toch zo lang mogelijk deel kunnen blijven uitmaken van de maatschappij, is de Stichting Contact op Wielen opgericht. Het hele project wordt gesubsidieerd en ondersteund door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Gemeente Doetinchem en de Rotary Club Doetinchem.

Hoe werkt een en ander in de praktijk? Voor een haal en/of brengafspraak belt u met de chauffeur op de wagen van uw woonplaats in Doetinchem 06-28811256 en voor Wehl 06-28803867. Het vervoer kan gaan om een bezoekje aan de markt, de dokter, familie of het 50+ Ontmoetingspunt ’t Brewinc in Doetinchem. De reden maakt niet uit, als het maar binnen de Gemeentegrenzen van Doetinchem is. Er hebben zich inmiddels al 47 vrijwilligers gemeld om als chauffeur op de wagens dienst te doen. Zij worden allemaal door een oud-militair rijinstructeur begeleid. En de kosten van een rit? Een vrije gift. Deze wordt volledig besteed aan onderhoud en reservering voor de toekomstige uitbreiding en vernieuwing van het aantal wagens. De wagens zijn voorzien van een verwarming, radio, telefoon en afsluitbaar door middel van afritsbare canvas-deuren. Deze worden in oktober nog vervangen door vaste deuren.

Voor algemene informatie: mail: info@contactopwielen.nl of telefoon: 06-18765042 of kijk even op de website: www.contactopwielen.nl

Meer berichten