Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Elektrisch?

Steeds meer leeftijdgenoten hebben een elektrische fiets, hoewel ik een echte fietsexpert hoorde mopperen dat het geen elektrische fiets is maar een fiets met trapondersteuning.

In principe heeft hij gelijk, maar wij zeiden vroeger ook dat we een brommer hadden en niet een fiets met hulpmotor, of het moest de solex van de bouwpastoor zijn.

De elektrische auto is ook in opmars. Tegen de tijd dat wij geen auto meer mogen rijden omdat we geen geldig rijbewijs hebben vanwege de verder oplopende wachttijden bij het CBR, of als we afgekeurd zijn op basis van andermans medische dossiers bij onze aanvraag, is de redding nabij. Gaan we toch voor elektrisch.

Dat kan voor bezoekers van de binnenstad met de hop on hop off shuttle (de zogenaamde stadstrein) die rijdt rond, en door het centrum van Doetinchem. Op dinsdag woensdag vrijdag zaterdag en koopzondagen, een LKKR gastvrij gebaar.

Sinds kort rijden er ook elektrowagens voor minder mobiele ouderen om hen bijvoorbeeld naar de markt, dokter, familie of het 50+ ontmoetingspunt ’t Brewinc te brengen. Een hele batterij (om in het jargon te blijven) vrijwilligers staat klaar om op verzoek met de hippe karretjes voor te rijden tegen een vrijwillige bijdrage. Het is een prachtig pilotproject, met dank aan de Rotary club Doetinchem, de Gemeente en schrik niet: Het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

De karretjes rijden in Wehl (platteland genoeg) en op het platteland van Doetinchem. Bijna mijn hele leven heb ik in het ‘platteland dorp’ Gaanderen gewoond, maar woon sinds drie jaar met veel plezier in onze centrumstad. Ik ben hier deze jaren nog niemand tegengekomen die zei dat men uit het plattelandsontwikkelingsstadje Doetinchem komt. Blijkbaar gaat men er in ‘de stad’ wel van uit dat de minder mobiele medemens in Gaanderen maar een beroep moet doen op Naoberhulp omdat dat de gewoonte is op het platteland.

Goed gaon.

Meer berichten