Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Tip

Aangezien wij alle dagen vakantie vieren, hebben we ’s zomers minder behoefte in Verweggistan naar schaduw te gaan zoeken. Toch blijven andere oorden trekken, en vaak liggen die verrassend dichtbij.

Zo waren we vorige week in een van onze favoriete steden: Leuven in België. We weten zonder navigatie prima "hoe daar te geraken", “zoals de Vlaming dat zegt. Om de tocht leuker te maken, schakelen we het navigatiesysteem in onder de optie: geen gebruik snelwegen. Zo’n reis duurt natuurlijk langer, maar voelt vanaf de eerste kilometers als vakantie.

We rijden onder lange bomenrijen, zien dorpspleintjes waar de plaatselijke kroeg je uitnodigt wat te komen drinken en het scheelt verrassend weinig kilometers ten opzichte van de betonnen snelweg die je trieste industriegebieden laat zien. Ons hotel ligt hartje binnenstad, vlak bij ‘de langste toog van Europa’, de Oude Markt. Leuven heeft 50.000 studenten op 150.000 inwoners en zij zorgen samen voor de gezellige drukte waar wij van houden.

Ondanks eindeloze terrassen en de langste toog hebben we hier nooit iets gemerkt van groepen dronken toeristen waar we over lezen in de Nederlandse krant die op de stamtafel ligt. Als wij dat tegen een paar gezellige Vlaamse tafelgenoten zeggen, heeft men een simpele verklaring. "Awel, het is te zeggen: wij gebruiken onze eigen taal en niet zoals bij U te vaak het Engels. Wij spreken van “de langste toog” en zijn niet blij met Facebook waar men schrijft over The Biggist Bar in The World", zegt een Vlaming met het bierschuim in z’n snor.

Wij zitten niet te wachten op dronken Engelsen, het bier krijgen wij samen wel op, lacht hij. Voor wat koelte gaan we naar de prachtige ‘Dijle terrassen’ aan het water onder statige oude bomen. De foto’s sturen we gelijk naar de gemeente als tip voor de invulling Oude IJssel/ binnenstad, die bomen staan hier al, nu de rest nog.

Proost en: goed gaon.

Meer berichten