Frieda Fennell met haar boek 'Kapitein van mijn geluk'. (foto: Roel Kleinpenning)
Frieda Fennell met haar boek 'Kapitein van mijn geluk'. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Creëer je eigen geluk'

Doetinchem – "Mijn passie voor schrijven begon tijdens een zeiltocht van 2 jaar rond de Atlantische Oceaan", vertelt Frieda Fennell (35), auteur van het boek Kapitein van mijn Geluk. "Na de reis heb ik er mijn beroep van gemaakt."

door Carla van der Meer

Het boek Kapitein van mijn Geluk wordt gepresenteerd op vrijdag 6 september om 16 uur tijdens de watersportbeurs Hiswa te water in Lelystad.

Frieda, opgeleid als econoom en ook werkzaam als tekstschrijver (onder meer voor deze krant), en haar man hadden allebei een goede baan in Den Haag. "Ik heb altijd veel gereisd. We zeilden veel en ook mijn man is opgegroeid met zeilen. Voordat we ons echt gingen settelen, wilde ik met mijn man een lange reis maken. Als we echt ons hoofd willen leegmaken, dan kan dat het beste op een zeilboot, bedachten we." In 2014 is het stel op een zeilboot in de haven van Enkhuizen gaan wonen. Een jaar later zijn ze vertrokken voor hun zeilreis die twee jaar zou duren. Onderweg is het stel op Curaçao getrouwd op de zeilboot. Ook hebben ze de reis onderbroken vanwege het overlijden van haar schoonvader.

"Op de zeilboot leef je met de natuur. De elementen bepalen je dag. Door de drukke baan die we in Den Haag hadden, vonden we onthaasten ook belangrijk. Bij mij ging het ook om het zoeken naar zingeving. Hoe creëer ik mijn eigen geluk?" Het stel ging weg in de crisis en de reactie van vrienden en familie was: je zegt toch niet nu je baan op? "Het was wel lastig om alle lijntjes door te knippen, maar toen we dat eenmaal gedaan hadden, voelden we ons vrij."

In het boek vertelt Frieda dat je je geluk voor een groot deel kunt bepalen door de keuzes die je dagelijks maakt. "Het boek is niet alleen voor zeilers, maar ook voor anderen die druk zijn met hun eigen leven en zich niet bewust zijn dat ze elke dag de keuze hebben om het anders te doen", laat ze weten. "Mensen klagen wel, maar ze nemen niet het heft in eigen hand. Als je niet gelukkig bent met een bepaalde situatie, bedenk dan wat je moet veranderen om wel gelukkig te zijn. Wij hadden een goede baan en een goede toekomst, maar we waren allebei te druk. Ik dacht toen, als we nu een gezin beginnen, dan denk ik niet dat ik een goede moeder zou zijn. Ik sta na de zeiltocht anders in het leven. We proberen zoveel mogelijk de vrijheid en flexibiliteit vast te houden. Ik heb nu veel meer tijd voor mijn gezin."

Inmiddels heeft Frieda een zoontje en de tweede is op komst. "Mijn man heeft nu weer een drukke baan, maar als hij thuiskomt dan kan hij het loslaten en dan is het weer de man die hij aan boord was. We maken in het weekend bewust niet te veel afspraken en genieten van de kleine dingen. De rust en balans houden we vast. Het is ook belangrijk om je niet gek te laten door de maatschappij. We hebben gekozen voor een eenvoudig leven en dat leven voelt heel rijk."

Het boek is vanaf 10 september te koop via watersport-e-boek.luondo.nl en Bol.com.

Meer berichten