Foto:
65 jaar De Graafschap

Divisionair

De Graafschap bestaat 65 jaar. in het kader van het jubileum is er een grote tentoonstelling te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Naar aanleiding hiervan beschrijft Noud van de Louw zijn De Graafschap gevoel in een serie verhalen.

Doetinchem - Ik durf wel te zeggen dat wij dé schommelclub zijn van Nederland. Als ik de statistieken erbij pak zie ik dat we in de laatste vijftien jaar vijf keer gepromoveerd zijn en ook vijf keer weer binnen twee jaar gedegradeerd zijn. Elk jaar dat we degradeerden zagen we lege plekken in het stadion, maar die werden ook elk jaar weer opgevuld als we bovenin meededen óf ver kwamen in de play-offs. Bij een club als Ajax, Feyenoord of PSV noemen we deze supporters successupporters, maar daar geloof ik bij onze club niet zo in.

Het gaat onze supporters erom of er wat te beleven valt te ja of te nee. Dat is weliswaar ook niet zo'n beste eigenschap, want je zou zeggen dat je fier achter je club moet blijven staan in welke situatie dan ook, maar mensen doen nét iets meer moeite om naar het stadion te komen als het ergens om gaat. Nou zit dat met beleving vaak wel goed bij een schommelclub als De Graafschap, want is het niet om lijfsbehoud in de eredivisie is het wel om promotie naar die eredivisie. Maar dat is niet altijd het geval.

In 2015 stonden we bijvoorbeeld met vierduizend strijders in de ijzige kou tandenklapperend toe te kijken hoe we met 2-1 verloren van Almere City. We verkeerden dat seizoen weliswaar in de duistere krochten van de onderste regionen van de Jupiler League. Maar toen wij datzelfde jaar via een zesde plek en Almere City de halve finale en de finale play offs tegen Eagles en Volendam speelde, zat de Vijverberg gewoon weer vol.

We promoveerden wonder boven wonder en de Vijverberg feestte alsof ze nog nooit gewonnen had. Toen we in 2015 met vierduizend man de deksel op onze neus kregen tegen met alle respect Almere City was dat uiteraard niet om over naar huis te schrijven, maar de band onder de supporters in het stadion was beter dan ooit te voren. We stonden daar in de kou met een koud biertje in onze hand en we konden wel janken van het voetbal dat werd gespeeld, maar we hadden elkaar en dat was genoeg.

We gaan dit jaar hopelijk strijden om promotie met een op papier goeie ploeg. Ik hoor veel gemor om me heen over de Keuken Kampioen Divisie, maar meedoen om promotie is in mijn opzicht een net zo mooie spanning als het handhaven in de eredivisie. We hebben in de eerste divisie in ieder geval ontzettend veel lol gehad met veel doelpunten en bloedstollend spannende wedstrijden. Een echte Superboer schudt een keer met z'n kop en kijkt weer naar veur en in dit geval naar boven.

Meer berichten