Peter Wekking: "Ons bezoekersaantal stijgt elk jaar met 10 procent." (foto: Roel Kleinpenning)
Peter Wekking: "Ons bezoekersaantal stijgt elk jaar met 10 procent." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Een eeuw bibliotheek in Doetinchem

Doetinchem - De bibliotheek in Doetinchem bestaat op 18 oktober 100 jaar. Dat wordt groots gevierd met tal van activiteiten voor alle leeftijden en voor alle inwoners van Doetinchem.

door Carla van der Meer

Zo zijn er een tentoonstelling 100 jaar bieb, een Fietstocht, de BiebBios, een feestelijke Boekstart, de fotosessie Samen 100, een reünie van Klik&Tik en Digisterker, een kleurplatenwedstrijd, Mini Boek the Party, games, Open podium, een fotowedstrijd en de BiebQuiz.

Verder is er een poffertjeskraam en er zijn sprookjesfiguren, waaronder Sneeuwwitje, Belle en Pinocchio. Voorts zijn er rondleidingen in het archief waar een 100 jaar oud boek te zien is. Dichter des Achterhoeks Eva Schuurman heeft speciaal een gedicht geschreven voor de 100-jarige bibliotheek. En de eerste 100 aanmeldingen krijgen een jaar lang gratis lidmaatschap. "Op 18 oktober is het 100 jaar geleden dat de Openbare Leeszaal aan de Keppelseweg in Doetinchem open ging", vertelt Wieb Broekhuijsen, directeur bibliotheek West Achterhoek. "Er was toen meteen al een wachtlijst, want er was zoveel vraag dat ze geen boeken genoeg hadden. In het jaar van oprichting werden daarom boeken voor de jeugd aan Sinterklaas gevraagd. Honderd jaar later zijn we nog steeds vooruitstrevend. We zijn voorlopers in het land qua digitalisering. Kijk maar naar het bezoek van Koningin Máxima op 4 september."

"De mensen weten ons te vinden", laat Peter Wekking, medewerker PR&Marketing en beheerder Bibliotheekapplicatie, weten. "Ons bezoekersaantal stijgt elk jaar met 10 procent."

"We weten zeker dat het papieren boek nooit zal verdwijnen", zegt Broekhuijsen. "Kinderen leren beter met digitaal én papier. We zien de waarde van ouderwetse dingen en de kunst is om deze te integreren in de nieuwe dingen."

Het feest van de bibliotheek is al op 10 juni begonnen, met 100 dagen voor het feest op 18 oktober. Dit gebeurde met 100 keer 100 woorden: blogs over de bibliotheek. "Ook komt er elke dag een titel bij met een boek met 100 erin, zoals de 100 beste recepten of de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween", vertelt Wekking. Verder is er een fotowedstrijd uitgeschreven. Deelnemers kunnen zich tot 15 september inschrijven. Er zijn ook vier fietsroutes van 50 kilometer die langs de bibliotheek en literaire plekken in de Achterhoek voeren. De routes zijn via de website te downloaden. Voor de kinderen is er een kleurplatenwedstrijd. De prijsuitreiking is op 18 oktober.

's Avonds is er een mini Boek the Party waarin Wouke van Scherrenburg Ad van Liempt interviewt. Met daarna de Bieb Quiz Time, een soort pub quiz, maar dan in de bibliotheek. Er zijn vijf teams, maar er is nog ruimte voor een team erbij. De week erna is de feestweek met op dinsdagavond twee voorstellingen rondom verhalen vertellen van toneelgroep Spot.

www.bibliotheekwestachterhoek.nl.

Meer berichten