Iet Gerritsen.
Iet Gerritsen. (Foto: )

Bezoek gevangeniscellen De Kruisberg

Doetinchem - Vanaf zondag 22 september zijn tijdens de door Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) georganiseerde fietstochten en rondleidingen onder meer de cellen van voormalige gevangenis De Kruisberg te zien.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in die zogeheten noodgevangenis van de Sicherheitsdienst vanaf september 1944 verzetsmensen en geallieerden gevangengehouden. Vrijwilligers van SDH zullen in de cellen, die er thans nog net zo uitzien als tijdens de oorlog, aan de hand van foto's en materialen hun verhalen vertellen.

In de cel waar de Doetinchemse verzetsvrouw Iet Gerritsen gevangen zat, zal haar verhaal worden verteld. Dat kan omdat zij gedurende de oorlog een dagboek bijhield. De in totaal elf dagboeken werden onlangs door haar dochter geschonken aan SDH. Op basis van haar beschrijving heeft SDH de cel ingericht zoals die toen was.

In een andere cel worden verhalen verteld van diverse andere gevangenen. Onder andere dat van de Brit Peter Thorne. Zijn oorlogsgraf bevindt zich nog steeds op de Algemene Begraafplaats aan de Loolaan. Ook daar vertelt SDH zijn verhaal, onder andere tijdens rondleidingen.

Tevens worden de verhalen verteld van de Poolse piloot Czeslaw Oberdak en Nederlandse verzetsstrijders, waaronder Abraham du Bois. Zij behoorden tot de groep van 25 mannen die op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve werden gefusilleerd als vergelding voor de verzetsaanslag op SS'er Rauter.

Zes dagen eerder waren al 46 mannen vanuit De Kruisberg naar het Rademakersbroek bij Varsseveld gebracht. Als represaille voor de moord op vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark werden zij in een roggeveld geëxecuteerd.

SDH beschikt over de namen van alle gefusilleerde mannen en is bezig om ook foto's en materialen van hen te verzamelen. Een en ander wordt in de cellen geëxposeerd.

De kosten voor deelname aan de fietstocht zijn 4,50 euro voor 16 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 15 jaar is deelname gratis. Uitsluitend een bezoek aan de gevangenis kost 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen hoeven niet te betalen. Het maximaal aantal personen voor zowel fietstocht als gevangenisbezoek is 25.

Meer berichten