Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Kippenvel

Vorige week zondag keek ik vanaf ons balkon naar bootjes op de Oude IJssel en dacht: wat lopen er toch veel mensen op de flaneersteiger. Tot ik mij herinnerde dat een 17-jarige jongen van Ulft naar Doesburg zou zwemmen.

Toen ik in ademnood bij het water aankwam, was hij net weg. Albert, jaren het gezicht van Amphion, stond naast een trotse oma Lida en zei: "Je kent het gezegde: Te laat te laat zei Winnetou…" "Onze Wessel is geweldig, ik krijg er kippenvel van", hoor ik oma zeggen.

Wij vonden het jammer dat we te laat waren om de jonge held aan te moedigen en reden naar Keppel om dat goed te maken. Op de brug stonden al flink wat mensen om de VWO-leerling uit Zevenaar toe te juichen voor de laatste zware kilometers zouden beginnen. Wessels moeder trakteerde op koffie en cake. Al gauw ging het geintje rond dat dit spacecake moest zijn waar haar zoon in Doetinchem ook van gesnoept had. Oma José vertelt vol trots dat Maarten van der Weijden het grote voorbeeld van haar kleinzoon is, die nu 25 kilometer zwemt voor het goede doel: het bouwen van huizen voor de allerarmsten in Guatemala. Mijn Anke valt haar bij: "Hoezo die jongeren van tegenwoordig? Ze zijn geweldig."

Als we naar de begeleidingsboot wijzen die we in de verte zien, fietst er een grote groep jongelui over de brug. Zij hebben geen idee waar wij naar kijken en beginnen spontaan te zingen: 'Zie ginds komt de stoomboot'. Even gingen mijn gedachten naar vroeger toen ik met beide dochters over de Möhnesee zwom. Ik trok een opblaasbootje met een touw om mijn middel achter me aan voor als de jongste moe zou worden. Toen ik dat ooit aan een bevriende Surinamer vertelde zei hij met die mooie tongval: ‘Oh Ben, jouw kippen kruipen over mijn vel.’ Dat gevoel had ik zondag ook. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden