Vlnr: Marieke Salemink-van der Berg en dochter Aafke en oma Kiek van der Berg. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Marieke Salemink-van der Berg en dochter Aafke en oma Kiek van der Berg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Muziek, dans en expressie boeien'

GAANDEREN – Musical Producties Gaanderen (MPG) luidt het jubileumjaar in met de jeugdmusical 'De Kleine Kapitein'. Voor drie generaties binnen één familie is de musicalgroep een deel van hun leven.

door Hans Hissink

Wat in schooljaar '79-'80 begon als kinderkoor de G-Sleuteltjes, is inmiddels uitgegroeid tot Musical Producties Gaanderen. De vereniging bestaat uit drie groepen, de G-Sleuteltjes, G-Mineur en G-Majeur en heeft zo'n 100 leden uit de regio en ver daarbuiten. Leden zijn zelfs woonachtig in Winterswijk, Wijchen, Amersfoort en Tilburg.

Voor drie generaties binnen één familie, Kiek van der Burg, haar dochter Marieke en kleindochter Aafke, is MPG een onderdeel van hun leven. Marieke was 9 jaar oud toen zij voor het eerst een musical zag. "Toen ik de jeugdmusical 'De Dertiende Fee' in 1987 zag, dacht ik alleen "daar wil ik ook bij". De volgende grote musical was 'Annie'. Daar kreeg ik gelijk de hoofdrol."
Dat was ook het moment dat moeder Kiek betrokken raakte bij de musicalgroep. "Op een gegeven moment werd er meer aandacht besteed aan de kleding en werd daarvoor een commissie in het leven geroepen. De musical 'Annie' was mijn eerste productie waarvoor ik met een aantal anderen de kleding heb ontworpen en gemaakt. Marieke had daarin de hoofdrol en mijn andere twee dochters Willeke en Elske speelden ook mee. Inmiddels is er voor de jeugd een eigen kledingcommissie. Ik ben trots op mijn dochters dat zij het durven, doen en kunnen. Muziek, dans en expressie hebben de meiden altijd geboeid. Misschien treedt Aafke wel in hun voetsporen. Inmiddels is er voor de jeugd een eigen kledingcommissie."

Musicalvirus

Aafke (8) werd gegrepen door het musicalvirus tijdens de Parkparade van 2018 in Doetinchem. "Ik heb 'Alice in Wonderland' toen gezien. Dat vond ik zo mooi dat ik er ook bij wilde. Bij de voorstelling 'De Kleine Kapitein' heb ik de rol van lakei," vertelt Aafke trots. Ze staat samen met haar moeder Marieke, die een dubbelrol heeft, op het podium.
Na haar hoofdrol in 'Annie' heeft Marieke vervolgens aan 12 producties bijgedragen. "Hoogtepunten voor mij waren Annie, maar ook Scrooge waar ik regie-assistent was, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, waarin ik als verteller een rol had, Carousel (Neelie) en Jeckyll & Hide (Emma)."
'De Kleine Kapitein' is de productie waar MPG het jubileumjaar mee inluidt. Deze musical heeft MPG Jeugdtheater in 2001 al eerder opgevoerd. Het bijzondere aan deze productie is dat deze musical speciaal voor MPG is geschreven en gecomponeerd. 'De Kleine Kapitein' is te zien op zaterdag 12 oktober om 19.30 uur en zondag 13 oktober om 15.30 uur in Schouwburg Amphion. Tickets voor beide voorstellingen kunnen via amphion.nl gekocht worden.

musicalproducties.nl

Meer berichten