Anneke Peerenboom (links) en René Klein.
Anneke Peerenboom (links) en René Klein. (Foto: Roel Kleinpenning)

'Eerlijke, heerlijke brunch'

Doetinchem - "Er is veel belangstelling voor deze brunch", geeft Peerenboom aan. "Bij Amphion konden we tot 120 personen kwijt, in de aula van de school kunnen er 200. Met de brunch willen we Fairtrade in het zonnetje zetten.

door Carla van der Meer

Stichting Fairtrade Gemeente Doetinchem houdt samen met het Metzo College op zaterdag 2 november een Fairtrade brunch bij het Metzo College in Doetinchem. Tussen 10.30 en 12.30 uur kunnen de gasten genieten van een uitgebreid brunchbuffet met Fairtrade, biologische en streekproducten. De brunch is in het kader van de Fairtrade week die van 26 oktober tot 3 november gehouden wordt.

Leerlingen

"Dit is de derde keer dat we de Fairtrade brunch organiseren", vertelt Anneke Peerenboom, voorzitter Stichting Fairtrade Gemeente Doetinchem. "Dit jaar doen we dat samen met René Klein, docent bakkerij, horeca en recreatie van het Metzo College, en enkele van zijn leerlingen. De gasten hier krijgen een heerlijke lunch en de boeren daar een eerlijke prijs."

"Vorig jaar was de Fairtrade brunch bij Amphion, toen hebben onze leerlingen geholpen met het klaarzetten en serveren", vertelt Klein. "Dit jaar is de brunch hier in de aula van de school. We doen in de keuken de voorbereidingen."

"We willen laten zien welke Fairtrade producten er allemaal te krijgen zijn. Maar we willen ook de biologische en streekproducten in de picture zetten, want niet alles is Fairtrade te krijgen. En doordat we met het Metzo samenwerken, komen ook jonge mensen in aanraking met Fairtrade. Dat vinden we ook belangrijk, want zij zijn de toekomst."

Klein vertelt aan het begin van de brunch waar welke producten vandaan komen. Tijdens de brunch vertelt Stadsboerin Ellen Willems over de producten in haar tuin en wethouder Ingrid Lambregts legt uit waarom Doetinchem een Fairtrade gemeente wil zijn. "De biologische en streekproducten worden door de boeren hier met veel zorg gemaakt", aldus Klein. "Tijdens de brunch is er een eierboer die vertelt over zijn kippen. Die blijven na anderhalf jaar eieren leggen nog steeds waardevol."

Arbeid

"We willen mensen na laten denken over Fairtrade", laat Peerenboom weten. "Sta er even bij stil wat je precies koopt, waar het vandaan komt en welke arbeid er is verricht door de boeren." "We willen bewustwording over duurzaamheid op gang brengen", vult Klein aan. "Mensen staan vaak niet stil bij hun eten. De portemonnee geeft vaak de doorslag. In de Achterhoek hebben we heel veel mooie biologische en streekproducten. We moeten als Achterhoekers wat harder schreeuwen wat we hier voor moois hebben."

"Stilstaan bij je handelen is vooruitgaan, is onze leus", zegt Peerenboom. "Jij een heerlijke brunch en de boer een eerlijke prijs, dat wil toch iedereen?"

Opgeven kan tot 26 oktober: a.peerenboom@fairtradedoetinchem.nl.

Meer berichten