Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Camera's

Na de gevechten in het uitgaansgebied van vorige week gaan er stemmen op voor het plaatsen van camera’s in de binnenstad van Doetinchem. Ik ben een voorstander, het zal het gevoel van veiligheid vergroten en de politie heeft met goede beelden in de hand meer mogelijkheden de raddraaiers op te pakken. Nu is men aangewezen op privé opnamen en die zijn niet altijd beschikbaar en/of onscherp.

Ik denk daarbij vooral aan de foto’s van mijn ouders die we in een oude doos bewaren. Die doos gaat elke keer naar het adres waar wij onze familiedag houden. Er zitten een paar albums in, maar gelukkig ook heel veel losse foto’s. Het neuzen tussen die losse opnamen is altijd verrassender dan die gestructureerde thema-albums.

Mijn pa had geen filmcamera en zijn foto’s zouden opsporing alleen maar moeilijker hebben gemaakt. Toch blijft het altijd een feestje naar zijn foto’s te kijken, omdat er steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. Hij had zo’n oude Afga Box 50, een vierkant toestel met paarse fotorolletjes. Die oude zwart-wit plaatjes bekijken is een vast onderdeel als wij samen aan tafel zitten. Het gezelschapsspel is bij onze familie bekend als: ‘Wie ,Wat Waar’?

Even uitleggen misschien: mijn pa drukte altijd zo hard op de opnameknop van zijn fototoestel dat de lens naar beneden ging. We hebben dus wel familiefoto’s maar de meeste familieleden staan er op zonder hoofd. Op de foto’s herkennen wij oom Willem makkelijk aan zijn altijd te korte lange broek, en kunnen we de tantes en ooms ook redelijk uit elkaar houden door beenbedekking en schoenen.

Een foto van een grote krater in de wei achter ons huis bleek later een mislukte luchtfoto uit 1944 te zijn van een overvliegende bommenwerper op weg naar Emmerich. Plaatjes dus met een verhaal en daar houden wij van, maar voor de binnenstad gaat mijn voorkeur naar professionele camera’s.

Goed gaon.

Meer berichten