Uitgever Willy Hermans: "Het was een enorme klus." (foto: Roel Kleinpenning)
Uitgever Willy Hermans: "Het was een enorme klus." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Geheugen grootste informatiebron'

DOETINCHEM – De Graafschap bestaat 65 jaar. Woensdag 13 november wordt het jubileumboek gepresenteerd, een bijzonder boek. "Een mooi boek met unieke en magnifieke foto's."

door Hans Hissink

Vorig jaar augustus werd de eerste aanzet gegeven voor een bijzonder jubileumboek over het 65-jarig bestaan van De Graafschap. Wim Vriezen, Jan Lamers (clubarchivaris), Willy Hermans en Raymond Willemsen spraken toen voor het eerst met elkaar over het boek. Huub Kerkhoffs werd er wat later bij betrokken. Willemsen heeft met zijn lange De Graafschap verleden een grote rol gespeeld bij de realisatie van het boek. "Het geheugen van mij is de grootste informatiebron voor het boek geweest." Het merendeel van de foto's in het boek is afkomstig uit de foto-archieven van Theo Kock, Henk Westerveld Joop Kappert en Henk en Gerwin Klein Hesselink.

Uniek

Volgens Willemsen is het een mooi boek geworden. "Er zijn al eerder jubileumboeken uitgebracht. Die waren ook heel mooi, maar met heel veel cijfers en statistieken. Dit is een boek geworden met unieke en magnifieke foto's die de lezer nog nooit gezien heeft."

Naast fantastische foto's bevat het boek veel verhalen en anekdotes. "Van ieder seizoen wordt iets opmerkelijks uitgelicht. Daarnaast bevat het boek 15 wat grotere verhalen. Waaronder een verhaal van Chris Hartjes, de jongst debuterende speler ooit bij De Graafschap. De schrik sloeg ons om het hart toen Milan Hilderink zijn debuut maakte. Gelukkig was hij een paar maanden ouder dan Chris, anders hadden we dat verhaal in de prullenmand kunnen gooien," vertelt Willemsen lachend. Maar ook verhalen over Frans Adelaar, Massimo Morales en een openhartig hoofdstuk over Henk de Jong zijn te lezen in het boek dat dikker werd dan de bedoeling was.

Uitgever Willy Hermans is blij met het boek. "De Graafschap is toch een middelpunt in de Achterhoek. Het was een enorme klus die we zonder clubarchivaris Jan Lamers nooit hadden kunnen voltooien. Daarnaast bood Herben Gerritsen aan om 7.000 negatieven in te scannen die kwalitatief hele mooie foto's opleverden. Tot de laatste dag van oplevering kwamen er foto's van hele goede kwaliteit bij." Jeroen Martens en Ab Meenink zorgden voor de vormgeving van het boek. Meenink kwam om het leven bij het familiedrama wat zich onlangs afspeelde in Hengelo. Tijdens de presentatie vindt er een eerbetoon plaats aan hem.
Woensdagavond 13 november is de supporterskantine om 19.30 uur geopend. Om 20.00 uur zal Domien Esselink, oud-sportjournalist en De Graafschap-watcher van De Gelderlander, in een sportcafé-sfeer aan tafel zitten met Simon Kistemaker, Bennie Jolink en enkele andere (oud-)spelers en trainers. Veel anekdotes en sterke verhalen uit de historie van De Graafschap zullen voorbij komen. De avond is vrij toegankelijk, consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden