Antoon Gerritsen (links) en Jan Thus. (foto: Roel Kleinpenning)
Antoon Gerritsen (links) en Jan Thus. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De pastoor strikte me op de kermis'

GAANDEREN - "Door pastoor Morsink ben ik in de dinsdagploeg gekomen", vertelt Jan Thus. "Dat was bij het vogelschieten op de kermis. Hij vroeg me of ik het hek rond de pastorie kon opknappen. Nou ja, dat kon ik wel. Dat was zes jaar geleden en sindsdien knap ik allerlei klusjes op, in en om de kerk."

door Nick Moritz

De tuin, de pastorie, de Martinuskerk zelf en het kerkhof, er zit veel vrijwilligerswerk in. Liefdewerk voor de kerk, maar vooral leuk samenwerken met waardevol sociaal contact. "Negentien jaar geleden heb ik aan de Kerkstraat, vijftig meter verderop, een woning gekocht", vertelt Antoon Gerritsen. Daar heb ik in de tuin aardig wat afgeschoffeld en dat viel op bij de buren. Ook bij de kerk ja. Ze vroegen me of ik in de tuinploeg wilde meewerken. Nou ben ik van huis uit meubelmaker, dus ik had wel meer handwerk in de aanbieding."

Thus en Gerritsen genieten van hun werk bij de kerk. Niet alleen omdat ze interessante projecten onder handen hebben. Het is vooral het sociale contact dat ze aanspreekt. "Er is hier een fantastisch vrijwilligersteam, We komen sowieso elke dinsdag bij elkaar voor het nodige onderhoud. Verder kijken we dan of er grotere projecten kunnen worden aangepakt. De sluiting van de Augustinuskerk heeft veel extra werk met zich meegebracht. Het altaar uit die kerk is bijvoorbeeld hier naartoe verhuisd, evenals het doopvont. Dat laatste is straks terug te vinden in de nieuwe opbaarruimte."

Aan die opbaarruimte is de afgelopen tijd hard gewerkt. Er zijn speciale glas-in-lood raampjes voor gemaakt, er zijn deuren geplaatst, het doopvont uit de Augustinus heeft er plek gekregen, net als een kroonluchter uit de Georgiuskerk die in Terborg de deuren sloot. Uit die kerk komen ook de vier altaarstukken waar Gerritsen het afgelopen jaar druk mee is geweest. Deze worden samen met de opbaarruimte in een speciale mis op zaterdag 16 november vanaf 19.00 uur ingezegend.

Met de altaarstukken, zogenaamde retabels, had Gerritsen weer een bijzonder project onder handen. "Dit was fantastisch om te doen. Het gaat om vier panelen die tot voor kort in de Georgiuskerk in Terborg te vinden waren. Ze zijn eigendom van Kaak, bij de sluiting van de Georgius werd dus naar een andere plek gezocht. Dat werd de Augustinus-Martinuskerk. Het zijn bijzondere stukken kerkkunst. Mooi houtsnijwerk dat vervolgens kleurrijk is geschilderd. Ze waren nogal verwaarloosd en veel kleur was amper nog herkenbaar onder nieuwe lagen verf en vuil. Ik heb de oude lagen goed bestudeerd en er passende verf bij gemengd, nu ziet het er weer prachtig uit."

De retabels zijn niet de eerste mooie klus van Gerritsen. Jozef en Maria staan ook te pronken op altaardelen die door hem zijn gerestaureerd. "Iedereen doet wat-ie kan. Zo houden we de Augustinus-Martinus voor de gemeenschap beschikbaar. De kerk in Gaanderen leeft door, met en onder de mensen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden