De gevaarlijke oversteek Mercuriusstraat-Energieweg. (foto: Roel Kleinpenning)
De gevaarlijke oversteek Mercuriusstraat-Energieweg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Vrijwel wekelijks aanrijdingen'

DOETINCHEM – De rotonde Mercuriusstraat-Energieweg is een gevaar voor fietsers. Er gebeuren veel ongelukken omdat zij geen voorrang krijgen van automobilisten. De Fietsersbond gaat in gesprek met de gemeente om maatregelen te nemen. "Veel automobilisten zien niet dat fietsers daar voorrang hebben."

door Hans Hissink

Wanneer op internet gezocht wordt naar 'Mercuriusstraat-Energieweg' ziet als één van de eerste zoekresultaten het volgende bericht: 'Fietser aangereden op rotonde Energieweg Mercuriusstraat in Doetinchem'. Een bericht van 26 september dit jaar. Verder zoeken laat zien dat bijna maandelijks dit soort berichten voorbijkomen.

Zorgen

Karel Berkhuysen is voorzitter van de Fietsersbond afdeling Doetinchem en maakt zich zorgen over de situatie. "Vrijwel wekelijks worden op dat punt fietsers geschept door auto's die geen voorrang verlenen. Het wordt tijd om met de gemeente in gesprek te gaan om te kijken hoe deze rotonde veiliger gemaakt kan worden."

"De rotonde lijkt veilig en overzichtelijker te zijn geworden na de verandering vorig jaar. Het fietspad is daarbij verder van de rotonde af komen te liggen. In de praktijk blijkt dat vaak toch niet te functioneren. Veel automobilisten zien niet dat fietsers voorrang hebben, ook nog eens voorrang van twee kanten", legt Berkhuysen uit.

De Fietsersbond wil graag bijdragen aan het bedenken van een oplossing om de situatie veiliger te maken. "We hebben tekeningen gemaakt die niet alleen de situatie bij de rotonde oplost, maar ook de gevaarlijke situatie onder de brug. Daarnaast is er een veilige oversteek voor de Keppelseweg gecreëerd. Dat kan door middel van drie fietsviaducten. Het verhoogde fietspad bevindt zich op de hoogte van de brug. Ons plan past goed in het Provinciale Gelderse fietspadenplan dat een snelverbinding laat zien vanaf Wehl via de Tweede Loolaan richting Velswijk."

Geld

Of de gemeente Doetinchem vatbaar is voor de plannen die de Fietsersbond heeft, vindt Berkhuysen lastig te zeggen. "Vaak luistert de gemeente wel naar de ideeën en zijn ze wel ontvankelijk. Maar of de verkeerssituatie daadwerkelijk wordt veranderd, is punt twee. Aanpassingen kunnen niet voor niets uitgevoerd worden, dat kost geld. Het is afwachten of er geld vrijgemaakt kan worden voor de veiligheid van de fietsers."

De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in het verkeer en doet onderzoek voor veilig, snel en gezond fietsen. In die hoedanigheid had de bond afgelopen maandag 4 november overleg met de gemeente. De situatie is daar aan de orde gesteld en de tekeningen met de voorgestelde veranderingen die een oplossing kunnen bieden werden aangeboden. Op het moment van het maken van deze krant was nog niet duidelijk of de gemeente akkoord is gegaan met de voorgestelde aanpassingen.

Meer berichten