Jenny Oude Egberink: "Ik wil bereiken dat mensen zelf gaan nadenken over hun behandelplan." (foto: Roel Kleinpenning)
Jenny Oude Egberink: "Ik wil bereiken dat mensen zelf gaan nadenken over hun behandelplan." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Mijn lichaam liet mij niet in de steek'

Doetinchem - "Mijn lichaam liet mij niet in de steek; ik heb mijn lichaam in de steek gelaten! Twee jaar lang wist ik dat het niet goed zat. Over mijn ervaringen heb ik een boek geschreven, ik hoop dat er mensen zijn die ik daarmee help."

door Feikje Breimer

Jenny Oude Egberink twijfelde twee jaar lang voor ze naar de huisarts stapte. Ze was bang voor de chemo en dacht dat ze een jaar volledig uitgeschakeld zou zijn. Dat kwam helemaal niet uit; haar zoon zou trouwen en ze wilde op haar kleinkinderen kunnen passen.

Borstkanker

Uiteindelijk nam ze toen ze 66 jaar was toch de stap. Jenny: "Mijn moeder is op haar 63e overleden aan borstkanker, de behandeling van toen is totaal anders dan nu. Mijn jongere zus had kanker en mijn oudere zus tegelijkertijd met mij. Toen ik bij de huisarts kwam zei ik 'Ik heb borstkanker'. De behandeling is erg veranderd, er zijn meer mogelijkheden. Waar ik moeite mee heb is dat iedereen in hetzelfde protocol terecht komt. Terwijl mensen natuurlijk verschillen van elkaar. Met mijn boek over wat ik heb meegemaakt en welke beslissingen ik heb genomen wil ik vooral bereiken dat mensen zelf nadenken over hun behandeling. Wat past bij je? Waar voel je je goed bij en waarbij niet?"

Luisteren

Jenny prijst zichzelf gelukkig met de oncoloog die zij trof in het Slingeland ziekenhuis. Hij liet haar in haar waarde en luisterde oprecht naar haar verhaal. "Ik was voor hem geen nummer en toen ik ondanks het protocol besloot dat ik niet bestraald wilde worden, respecteerde hij dat. 'Het is jouw lichaam', zei hij en zo is het ook.
Het is belangrijk om je intuïtie te volgen. Ik zeg ook niet dat niemand zich moet bestralen, maar voor mij voelde dat niet goed."

In het boek 'Borstkanker- k...k...k...- een persoonlijke zoektocht' zoekt Jenny naar de uiteenlopende visies op behandeling en herstel. De keuzes brengen veel angst, twijfel en vragen met zich mee. Moet je de gangbare procedures volgen of zijn er misschien alternatieve routes? Jenny: "Wanneer ik niet kon slapen schreef ik mijn dromen op. Zo is het begonnen, het boek heeft mij geholpen bij de verwerking. Ik heb een aantal dromen opgenomen in het boek, die zijn cursief geschreven. Ik ben niet bang voor de dood, ik heb als kind een bijna-dood-ervaring gehad. Maar niet kunnen leven door de behandelingen, daar zag ik enorm tegenop. Ik heb van mijn zoektocht geleerd dat het niet alleen de genen zijn waardoor kanker ontstaat; voeding, gedrag en stress spelen ook een belangrijke rol. Ik heb teveel wijn gedronken, teveel gerookt. Dat had ik anders kunnen doen. Ik rook nu nog zes sigaretten per dag, maar ik voel mij er gezond bij. Dit weekend heb ik nog vijftien kilometer gewandeld."

Het boek Borstkanker is te koop bij Primera Doetinchem, te bestellen bij boekscout.nl of mail Jenny rechtstreeks:
jennyoudeegberink@hotmail.com Het boek kost 16,50 euro.

Meer berichten