Hoe lever ik kopij aan voor de krant?

Sinds 1 november zijn uitgeverijen DPG Media (onder meer van het Vizier) en Achterhoek Nieuws een samenwerking aangegaan. Een van de gevolgen is dat er in alle gemeenten nog slechts één huis-aan-huis krant verschijnt. In Doetinchem is dat Doetinchems Vizier.

De redactie krijgt sindsdien met regelmaat vragen over de beste manier van aanlevering van persberichten. Hieronder de meest prangende vragen en antwoorden.

Hoe lever ik persberichten het best aan?

Het liefst via onze website: op die manier komt de kopij meteen op de goede plek in ons redactionele systeem terecht. Op www.doetinchemsvizier.nl staan rechts twee knoppen: Schrijf Mee en Agendabericht plaatsen. Als je een aankondiging hebt van een activiteit, klik je op Agendabericht plaatsen. Al het andere gaat via Schrijf Mee. Vind je het lastig om via de site in te sturen, dan kun je ook mailen: redactie.dv@dpgmedia.nl. Hoe dan ook hoef je maar één keer aan te leveren, dus het is niet nodig om via website én via mail te sturen. Als je een bericht heb van buiten de gemeentegrenzen, kun je niet aanleveren via Agendabericht plaatsen (doe dat dan via Schrijf Mee of mail). We willen al onze agenda's lokaal houden op gemeentelijk niveau, vandaar dat hiervoor is gekozen. Op de homepage vind je een handig filmpje waarin nog eens uitgelegd wordt hoe Schrijf Mee precies werkt.

Wanneer lever ik kopij aan?

In principe ontvangen we persberichten zo vroeg mogelijk. Nadat op maandag de krant van die week naar de drukpers gestuurd is, beginnen we feitelijk al met de krant van de komende week. Vooral woensdag en donderdag zijn dagen waarop productie wordt gedraaid op de redactie: persberichten die dan binnen zijn, worden vast op een pagina gezet en klaargezet voor de website. Zorg ervoor dat je bericht uiterlijk vrijdagochtend bij ons binnen is, dan hebben wij nog tijd om het te fatsoeneren en in te plannen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de verslagen (vooral sport) in het weekend: dat moet uiterlijk maandagochtend om 8.30 uur bij ons binnen zijn. Die ochtend ronden wij de edities van Doetinchem en Oude IJsselstreek af. Overigens kun je ook ruimer van te voren aanleveren. Zet dan in de opmerking voor de redactie voor welke editie het bericht bestemd is.

Zijn er kosten verbonden aan insturen van kopij?

Nee. We maken wel een onderscheid in content van verenigingen, individuen, instellingen, etc. aan de ene kant en commerciële uitingen aan de andere kant. Zakelijke berichtgeving wordt altijd overlegd met onze collega's van sales, waarbij over het algemeen het beleid is dat een puur commercieel bericht pas wordt geplaatst als het betreffende bedrijf ook bij ons adverteert. 

Wat gebeurt er met mijn persbericht nadat ik het heb ingestuurd?

De redactie checkt meerdere malen per dag de binnenkomende kopij. Elk persbericht wordt gescand op relevantie, waarbij lokale berichten voorrang krijgen. Voor al onze titels geldt dat we zo lokaal mogelijk werken. Mochten we ruimte over hebben nadat alle kopij is opgesoupeerd, dan komt content uit omringende gebieden in aanmerking. Als een persbericht geschikt wordt geacht, dan bewerken we het om het aan de journalistieke basiseisen te laten voldoen. Agendaberichten zetten we meteen op groen, dat betekent dat die meteen terug te vinden zijn in de online agenda (zie website onder kopje Agenda). Andere berichten publiceren we soms direct of soms zetten we die klaar voor later op de dag of later in de week. Ook wordt voor de krant een kopie klaargezet, waarbij we berichten soms moeten inkorten. We willen namelijk zoveel mogelijk inzenders een plekje in de krant geven, maar we hebben - in tegenstelling tot de website - vanzelfsprekend beperkte ruimte op papier. We kunnen plaatsing in de krant niet garanderen (dat hangt af van de hoeveelheid ruimte die we hebben en van de hoeveelheid aangeleverde content), maar we doen ons uiterste best om in elk geval alle lokale kopij mee te nemen.
Op maandag vlak voor de deadline wordt een transfer gemaakt van alle agendaberichten naar de krant en worden de pagina's met persberichten afgesloten. Samen met de ingekochte verhalen van freelancers en fotografen wordt het redactionele gedeelte van de krant samengesteld.

Kan ik foto's meesturen met mijn bericht?

Ja, dat is zelfs verstandig. Op de websites van de krant komen berichten mét een foto prominent op de homepage. Zonder foto vallen berichten minder op. Let wel op dat de foto's die je meestuurt vrij van rechten zijn. Dat betekent dat de maker van de foto toestemming geeft voor gratis gebruik van zijn beeld in de krant en op de site. Zet de naam van de maker er bij indien nodig. Je kunt niet zomaar foto's via Google plukken om bij je bericht te gebruiken, vaak rust op zulke foto's portretrecht en riskeer je een claim achteraf. Het beste is om eigen foto's te gebruiken en we hebben altijd liefst (lokaal bekende) mensen op de foto. Qua formaat: in de krant en vooral online gebruiken we bijna alleen maar horizontale/liggende foto's. Voor plaatsing in de krant moeten de jpg-bestanden minimaal 500 kB groot zijn.

Als het bericht geplaatst is, kan ik het dan delen via social media?

Jazeker! Heel makkelijk zelfs. Elk bericht op onze website heeft bovenaan een aantal knoppen waarmee je kunt delen via Twitter, Facebook, e-mail en WhatsApp. Als je persbericht ook de krant heeft gehaald, kun je de digitale krant inzien en delen via de button De Krant bovenaan de homepage. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden