Riet Vermeer biedt de handtekeningen aan aan burgemeester Mark Boumans tijdens de protestactie. (foto: Roel Kleinpenning)
Riet Vermeer biedt de handtekeningen aan aan burgemeester Mark Boumans tijdens de protestactie. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Wie gaat voor ons de barricaden op?'

Doetinchem - Strijdbaar zijn ze en vol goede moed, al viel het bericht hen rauw op hun dak. Met een huurcontract dat nog twaalf jaar loopt verwacht niemand uit huis geplaatst te worden. Toch lijkt dit het Senioren Ontmoetingspunt te overkomen.

door Feikje Breimer

"Waar laat je zomaar 350 mensen!" roept voorzitter Riet Vermeer (67) vertwijfeld uit. Om enthousiast te vervolgen: "Hier binnen komen is hier blijven! Vanaf 2011 is het Senioren Ontmoetingspunt een succes."

Slechte communicatie

Secretaris Marion Pieters (75) is nog verbolgen over het gebrek aan communicatie. "Ik ben ook actief in de Sociale Raad en daar kregen we informatie over de bezuinigingen." Ze toont een pagina uit het overzicht van geplande bezuinigingen. 'Structureel 10.000 euro bezuiniging voor de huisvesting van het Seniorenontmoetingspunt' staat er te lezen. "We hebben begrepen dat het de bedoeling is dat 't Brewinc een meer culturele uitstraling moet krijgen, maar wanneer wij plaats moeten maken voor het museum is er geen sprake van bezuiniging, het museum krijgt juist meer subsidie dan wij."
"Het Seniorenontmoetingspunt is nota bene ontstaan na een gemeentelijk onderzoek naar de behoefte en haalbaarheid", vervolgt Marion. "Ons Ontmoetingspunt draait volledig op vrijwilligers. Met 350 mensen kun je putten uit zoveel creativiteit en talenten!" In de folder staan foto's van geconcentreerde mensen (sjoelen, schilderen), lachende mensen (dansen, samen eten) en actieve mensen (koersbal, line dance). Riet:"Line dance is een mooi voorbeeld. We begonnen met vijf mensen in de hal en inmiddels staan hier op maandagavond 25 mannen en vrouwen te swingen in de hal. Reken maar dat dit preventief is!"

"Precies!" beaamt Marion, "uit onderzoek blijkt dat ouderen zelden nieuwe vriendschappen sluiten en te weinig actief zijn. Hier niet! Er zijn relaties ontstaan en vriendschappen. Mensen die elkaar helpen met boodschappen als er een deelnemer ziek is. Op donderdagmorgen staan hier acht sjoelbakken op een rij en gaat het er fanatiek aan toe. We hebben zelfs al een Ontmoetingspunt-huwelijk kunnen vieren. We bieden ontspanning en ontmoeting in het centrum van Doetinchem. Dat is toch prachtig!"

Riet balt haar vuist strijdbaar. "Wie gaat er voor ons de barricaden op? Er wordt nu aldoor over ons gesproken en niet met ons. We willen wel samenwerken maar je kunt ons niet zomaar ergens anders onderbrengen" Marion heeft met verschillende instanties overlegd. "Als ik ons weekprogramma laat zien, blijkt al snel dat er voor ons geen plek is. We willen echt wel meedenken over een andere locatie, maar het moet in het centrum zijn. Zelfs een leegstaand winkelpand is bespreekbaar maar dan moeten we er ook onze zondagse activiteiten kunnen organiseren." Riet: "De zondagmiddagen zijn het ergst als je alleen bent. Onze zondagmiddagconcerten zijn de perfecte oplossing."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden