Mara Hendriks met haar aangepaste Renault Twingo. (foto: Roel Kleinpenning)
Mara Hendriks met haar aangepaste Renault Twingo. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Auto gaf ons veel vrijheid'

DOETINCHEM – Het rijbewijs en haar aangepaste auto gaven Mara Hendriks een enorme vrijheid. Totdat de pas aangeschafte auto het begaf en de verkopende autohandelaar niets meer van zich liet horen. "Een auto is voor mij geen luxe, maar pure noodzaak."

door Hans Hissink

De 25-jarige Mara Hendriks is geboren met een open rug (spinabifida) waardoor zij rolstoelafhankelijk is. Haar zoontje Jack is 2,5 jaar. "Van mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kon ik wat geld sparen. Hiervan heb ik begin mei mijn rijbewijs gehaald en een aangepaste Renault Twingo uit 2002 kunnen kopen. Iedereen moest mij en Jack overal naar toe rijden, dat hoefde vanaf dat moment niet meer."

Niet veel later begaf de auto het. Op hulp van de autohandelaar waar de auto gekocht was hoefde Hendriks niet te rekenen. "Die gaf niet thuis. Ook een garage in Doetinchem zag er geen heil in. Gelukkig heeft een kennis van een buurman de auto enigszins kunnen maken en helpt Capel Auto's in Halle mij door kosteloos reparaties uit te voeren. Maar eigenlijk durf ik er niet meer in te rijden. Door de auto heb ik van mijn vrijheid kunnen proeven. Dat gevoel is helemaal verdwenen."
Het spaargeld is op en door de overheidsregels raakt Mara Hendriks alleen maar gefrustreerd. "De gemeente vergoedt alleen de aanpassingen van een auto die maximaal drie jaar oud is. Die auto moet ik dan zelf betalen. Dat geld heb ik niet. Ander nadeel is dat ik geen taxipas krijg omdat ik een rijbewijs heb. Wel kan ik korting voor het openbaar vervoer krijgen, maar dat is niet te doen met kleine Jack. De bank wil mij geen lening verstrekken omdat ik geen werk heb en een auto leasen is hierdoor ook geen optie. Heel vervelend omdat een auto voor mij echt geen luxe is, maar pure noodzaak om ons op een normale en praktische manier te verplaatsen" vertelt de teleurgestelde Doetinchemse.

GoFundMe

Bij GoFundMe is Mara Hendriks een campagne gestart om geld voor een aangepaste auto bij elkaar te krijgen. GoFundMe is een platform waar geld ingezameld kan worden voor mensen en doelen. "Na een aantal dagen was er 350 euro binnengekomen, dat ging best snel. Maar nu stokt het. Ontzettend jammer omdat het een hele mooie manier is om geld bij elkaar te krijgen voor een aangepaste auto."
Inmiddels krijgt Hendriks hulp van Buurtplein. "Zij helpen mij om fondsen aan te schrijven om zodoende geld te verzamelen. Het is echt nodig. Mijn leven staat weer stil, zelfs boodschappen doen is bijna onmogelijk. Helaas lijdt mijn zoontje hier ook onder."
Mara Hendriks en haar zoontje Jack hopen op het goede van de mensen. "Je merkt wel dat mensen het beste met ons voor hebben. Ik hoop dat ik door GoFundMe en de hulp van Buurtplein het geld bij elkaar krijg om een auto te kopen. Het moet voortkomen uit de goedheid van de mensen."

gofundme.com/f/aangepast-auto-rijden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden