Interieur nieuwe Zone.college Doetinchem
Interieur nieuwe Zone.college Doetinchem (Foto: Zone.college)

Zone.college heeft sleutel van nieuw duurzaam schoolgebouw

Doetinchem - Precies twee maanden voordat de 850 leerlingen hun intrek nemen, kreeg Zone.college op 8 november de sleutel van het nieuwe, duurzame schoolgebouw in Doetinchem overhandigd. Dat gebeurde met knallende confetti en onder toezicht oog van docenten, medewerkers en leerlingen van het Eco-Schoolteam.

Het nieuwe Zone.college aan de Gezellenlaan is meteen herkenbaar als groene school. Wanneer de school straks helemaal af is, is het binnen en buiten ‘groen waar je kijkt’. Met in het gebouw opvallende muren van mos, een grote vijver en een terrarium. Buiten heeft het gebouw een aardlaag, een groen dak van meer dan 1.000 vierkante meter, en straks zonnepanelen, een grote kas, dierenverblijf en wei.

Meer maatwerk

Vijf jaar geleden betrok schooldirecteur René Vijn zijn schoolteam en een aantal leerlingen bij het ontwerpen van de nieuwe school. Tijdens de sleuteloverhandiging benoemt Vijn het idee achter het ontwerp: “Het gebouw is neergezet vanuit de visie om leerlingen meer maatwerk te bieden. Dat is de ziel van dit gebouw, die we samen met de docenten en leerlingen moeten gaan waarmaken.” Het jonge Achterhoekse bouwbedrijf Binx mocht het gebouw neerzetten: “Het is een school waar je zelf wel naar toe zou willen gaan.”

Hoe draagt het gebouw bij aan de kwaliteit van het onderwijs? Directeur Vijn: “We gaan dus meer maatwerk bieden. In dit ronde schoolgebouw met veel glas zitten de lokalen en leerplekken rondom. Ook is het een compact gebouw. Zo kunnen we meer plekken in de school benutten en de leerlingen toch een gevoel van nabijheid geven.”

Slim gebouw

De nieuwe school is een duurzaam en smart building. Met in het gebouw een waterfiltersysteem en een slim klimaatsysteem dat de temperatuur regelt, tot aan sensoren die aangeven hoe je optimaal gebruik kunt maken van alle ruimtes. Dat bevalt de aanwezige leerlingen van het Eco-Schoolteam: “Door het glazen dak komt veel licht binnen, waardoor we minder lampen nodig hebben. Ook wordt het water hergebruikt en is er een groen dak.”

Groene Vlag

Met hun Eco-Schoolteam zetten Babs, Fenna, Megan en Bart zich samen met 19 miljoen leerlingen wereldwijd in voor verduurzaming van hun school. Onlangs behaalden ze al de Zilveren Vlag, het op een na hoogste duurzame keurmerk. Met het nieuwe schoolgebouw behaalt het team het ultieme keurmerk, de Groene Vlag, bij de ingebruikname van de nieuwe school.

Meer berichten