Haast?


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Haast?

De nieuwe maximumsnelheid van 100 km per uur op de ‘snelweg’ valt niet bij iedereen in goede aarde. Er blijven mensen die hard rijden belangrijker vinden dan behoud van iemands boerderij of baan in de bouw.

Er wordt gewezen naar onze oosterburen waar je wel mag scheuren. Duitsland laat je in dun bevolkte regio’s flink doorrijden, maar heeft strengere normen voor vervuilende auto’s. In stedelijke gebieden die op onze westelijke provincies lijken mag je ook daar niet onbeperkt hard rijden.

Wij rijden regelmatig de andere kant op naar onze dochter in Voorburg en hebben afgelopen week proef gedraaid. De maximum snelheid van mijn auto had ik ingesteld op 110 kilometer, gelijk aan 100 echte kilometers. De rit verliep niet veel anders dan normaal, lekker ontspannen maar we kwamen wel véél later op onze bestemming. Goed dat dochterlief de koffie niet had ingeschonken op het afgesproken tijdstip.

Het scheelde maar liefst elf minuten. Het zat al tegen in Doetinchem omdat de Europaweg nog een tweebaansweg is, dat scheelt al gauw tien á twaalf seconden. De meningen over het belang van de verdubbeling liggen ver uit elkaar. Industrie is voor en de winkeliers zijn tegen. Vooralsnog valt de weg niet onder bezuinigingen. De bal is al rond, nu de gemeentebegroting nog. Op weg naar de binnenstad helpt die dubbele baan volgens tegenstanders niets omdat je een paar honderd meter verder toch weer naar een enkele baan moet. Als daar t.z.t. mensen zwaaien is dat niet naar u als bestuurder maar naar overburen, omdat ze niet meer zomaar even naar de overkant kunnen. Bewoners zeggen dat ze ruim duizend meter via de fiets/voetgangerstunnel moeten omlopen om bij hun overburen te komen. Dat is niet voor iedereen te doen. Voor diegene die goed ter been zijn geen probleem, in een kwartier ben je al aan de overkant. Moet je natuurlijk geen haast hebben.

Goed gaon.

Meer berichten