Vlnr: Ans Lepouter (DZC’68), Jan Hafkamp (RKS Driel) en Joost Heuvels (VV Gendringen). (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Ans Lepouter (DZC’68), Jan Hafkamp (RKS Driel) en Joost Heuvels (VV Gendringen). (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Anderen helpen die niet zover zijn'

DOETINCHEM – Als kind droomde hij ervan profvoetballer te worden. Door misbruik viel die droom in duigen. Het overkwam Renald Majoor. "Ik ben op mijn 18e gestopt met voetbal. Ik was leeg, gesloopt en had er genoeg van."

door Hans Hissink

Vorige week dinsdag was het druk in de businessclub van stadion De Vijverberg. Het was de eerste bijeenkomst waar Renald Majoor zijn misbruikverhaal deelde met afgevaardigden van voetbalclubs uit de hele regio. "Het gehoord worden, het kunnen delen van mijn ervaringen en het kunnen helpen van anderen die nog niet zo ver zijn om hun misbruik te vertellen, geven mij de kracht die ik ga inzetten in mijn stichting 'De Stilte Verbroken'." Majoor heeft hiervoor een tweejarige subsidie vanuit het Rijk gekregen. Hij kan hiermee fulltime aan de slag om sportverenigingen bij te staan in het voorkomen van misbruiksituaties.

Indrukwekkend

De avond droeg het thema 'het creëren van een veilig sportklimaat en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag'. Deze begon indrukwekkend met een dans, uitgevoerd door dansers van Studio26 uit Velp, die de ervaring en het gevoel van Renald Majoor heel treffend uitbeeldden. De vreselijke ervaring werd daarna verwoord door Majoor zelf. "In 2017, ruim 20 jaar nadat het gebeurd is, ben ik voor het eerst met het verhaal naar buiten gekomen. In Nederland is vervolgens een onderzoek gestart naar misstanden in de sport. Het was een bevrijding, maar ook een trieste constatering toen bleek dat ik niet het enige slachtoffer was. Erover praten heeft mij het meest geholpen bij de verwerking van wat ik meegemaakt heb."
Mariska Bais is coördinator Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij De Graafschap en vertelde over wat De Graafschap doet om een veilig sportklimaat te bieden. "Op preventief vlak doen we er alles aan om misstanden te voorkomen. We hebben gedragsregels met sportorganisatie NOC/NSF opgesteld om een veilige omgeving voor sporters en trainers te bieden en we willen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) zien van onze begeleiders."
De KNVB was er om de clubs te stimuleren om met het thema van de avond aan de slag te gaan. Ans Lepoutre is vertrouwenscontactpersoon bij DZC'68 en geeft aan dat haar club op de goede weg is. "Het thema is onderdeel van ons vrijwilligersbeleid. Met de vrijwilligers wordt een intake gedaan en zij moeten een VOG overleggen. Verder moeten zij de gedragsregels tekenen." Joost Heuvels heeft bij voetbalvereniging Gendringen de handschoen opgepakt. "Eén op de acht kinderen wordt jaarlijks misbruikt binnen de sport. Het is dus heel naïef om te denken dat het bij je eigen club niet gebeurd." Jan Hafkamp van RKSV Driel had de reis naar Doetinchem er voor over. "Het was een nuttige en indrukwekkende avond. We hebben handvatten gekregen om het thema bij de club verder uit te werken."

destilteverbroken.nl/

Meer berichten