Foto:

Theatershow George Michael één groot muzikaal feest

DOETINCHEM - Ze zijn beiden idolaat van George Michael, een van de onbetwiste iconen uit de hedendaagse popgeschiedenis. Voor zanger Charly Luske en bassiste Phaedra Kwant aanleiding om een 'muzikale biografie' voor het voetlicht te brengen: waarbij niet alleen al zijn grote hits de revue passeren, maar waarbij ze ook oog hebben voor Michaels onstuimige privéleven. Het theatergezelschap doet woensdag 4 december schouwburg Amphion in Doetinchem aan.

Het was Phaedra Kwant - geboren en getogen in Rozendaal, onder de rook van Arnhem - die het initiatief nam tot de theatershow. "Al sinds mijn vierde ben ik fan. Kocht samen met mijn twee oudere broers zijn plaatjes. En eigenlijk al mijn hele leven, maar vooral toen ik professioneel muzikant werd, werd er toch wat besmuikt gelachen als ik zei waar ik fan van was. Ik had natuurlijk hele andere namen moeten noemen als me die vraag werd gesteld, maar steevast antwoordde ik: George Michael."

Enkele jaren geleden benaderde ze Charly Luske, de zanger die ooit grote furore maakte tijdens kijkcijferkanon The Voice of Holland. Ze had - nog ruim voor diens overlijden - het idee om een theatershow rond George Michael te maken. "Phae wist van mijn voorliefde voor George Michael en zei dat ik het dan zou moeten zingen", aldus Luske, die nog exact weet hoe hij ooit als klein ventje totaal gebiologeerd raakte toen hij het stemgeluid van George Michael voor het eerst uit de luidsprekers hoorde komen. "Een fantastische zanger. En later ontdekte ik eigenlijk hoe goed die nummers eigenlijk zijn geschreven."

De show was destijds feitelijk zelfs al klaar, maar door omstandigheden moest de tour alsnog worden afgeblazen. De twee hebben hun idee echter in 2018 nieuw leven ingeblazen. Daarbij laten ze zich omringen door een aantal doorgewinterde muzikanten, die stuk voor stuk hun sporen in de vaderlandse showbizz hebben verdiend. Met groot succes. Want na een eerste seizoen werd er een tweede reeks theateroptredens aan vastgeplakt.

De show is volgens Phaedra Kwant in de eerste plaats één groot muzikaal feest. "Waarbij we uitleggen wat zijn nummers nou eigenlijk zo goed maakt. Want toen we met zijn muziek aan de slag gingen, ontdekten we nog weer eens hoe goed die nummers in elkaar steken. En dan te bedenken dat hij op zijn achttiende, negentiende eigenlijk altijd alles al helemaal zelf deed."

Naast de muziek is er ruim aandacht voor alle andere besognes, waardoor George Michael voortdurend in de spotlights stond. "Zijn privéleven was uiteraard bepaald niet onbewogen. Niets menselijks was hem vreemd. Ook dat veelbewogen verhaal staand we uitgebreid bij stil. Maar het is in de eerste plaats een ode ván muzikanten aan deze grootse muzikant. We brengen zijn verhaal met respect, maar ook een vleugje humor. George had immers zelf ook veel zelfspot."

Meer berichten