Ben Beijer bekijkt 't anders: Duitse zinnetjes


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Duitse zinnetjes

Gemeenten in onze regio ondersteunen de cursus ‘ eenvoudige zinnetjes Duits voor winkelpersoneel’. Het is op z’n minst raar dat jonge mensen in onze regio die een commerciële opleiding volgen geen Duits kiezen binnen hun pakket. De oosterburen zijn onze grootste handelspartner en met Duits op je CV heb je extra kansen op een mooie baan. Veel studenten aan de andere kant van de grens kiezen wel voor het vak Nederlands om hun kansen te vergroten.

Vroeger leerden we spelenderwijs Duits omdat we naar hun tv- programma’s keken. Wij hadden thuis het geluk dat mijn moeder in Emmerich am Rhein was geboren en daar naar school ging. Oma en opa kwamen gewoon uit Nederland maar woonden lange tijd voor het werk in Emmerich. Als wij per ongeluk aan tafel een windje lieten, moesten wij als kinderen naar de keukendeur, en daar mee zwaaien. Mijn moeder liet ons dan ons eerste Duitse zinnetje opzeggen die zij op school leerde: 'Frische Wind komm herein denn ich bin ein Schwein'. Toen ik samen met mijn beste vriend naar de wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland ging, hoorden wij een landgenoot heel trots tegen Duitsers zeggen: 'Ein ding is sicher wir winnen de Bicher'.

Langzaam maar zeker komen winkeliers in de regio tot de ontdekking dat het via internet kopen in Duitsland nog lang niet zo populair is als bij ons en de oosterburen graag ‘life Shoppen’ (om het maar eens in goed Duits te zeggen). Een beetje hoffelijkheid is dan ook nooit weg om klanten aan je te binden, want ook daar mankeert het soms nog wel eens aan.

Een inwoonster uit Kleve klaagde dat een Nederlandse pakketbezorger er niet op de afgesproken tijd was geweest, waarop de besteller boos antwoordde: 'Ich habe ein halb Uhr an de Tür gebellt und gebumst und niks gehört'.

Ook goed om misverstanden te voorkomen zo’n cursus met eenvoudige Duitse zinnetjes.

Goed gaon.

Meer berichten