Annet Vriezen, leerling Femke van Eemden en in de stoel Dorothé Hueskes en Alicia Soyer uit Aalten leerling 2de jaars kapersopleiding tijdens de verwendag op Graafschap College. (foto: Roel Kleinpenning)
Annet Vriezen, leerling Femke van Eemden en in de stoel Dorothé Hueskes en Alicia Soyer uit Aalten leerling 2de jaars kapersopleiding tijdens de verwendag op Graafschap College. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Alle problemen verdwijnen voor even

DOETINCHEM - Wat een genot. Je even later verwennen als een filmster. Of in iedere geval als iemand die geld genoeg heeft om naar een schoonheidsspecialist te gaan. Voor de mensen die door Buurtplein voor een verwendag waren uitgenodigd is dat gewoonlijk niet weggelegd. Dagelijkse zorgen werden even ingeruild voor verzorgende handen.

door Nick Moritz

Het idee voor de verwendag is drie jaar geleden geboren bij de buurtcoaches van Buurtplein. "Mensen die bij ons met hulpvragen binnen komen worden altijd aangesproken op hun problemen". weet buurtcoach Anjo Racz uit ervaring. "Dat is op zich heel logisch. Ze kloppen aan voor hulp. Vaak gaat het om schulden en daar kunnen problemen met werk, sociaal isolement of ziekte bij komen. Overal worden ze weer met die problemen geconfronteerd, alsof er een sticker op je is geplakt. Bij Buurtplein wilden we proberen die mensen in elk geval voor een dag uit dat patroon te halen."

Daarvoor werd de verwendag in het leven geroepen. Veertig buurtpleincliënten op de stoel van een kapper of schoonheidsspecialist. "Het is echt een fijn extraatje en dit jaar werken we daarvoor samen met het Graafschap College. De leerlingen doen dit met veel plezier en de school verzorgt de materialen. Wij hebben veertig cliënten uitgenodigd. Het gaat om mensen die allemaal een zware tijd achter de rug hebben of er middenin zitten. Op deze dag kunnen ze dat allemaal even naast zich neerleggen."

Dat geldt alvast heel duidelijk voor Corine. Zij geniet in de stoel bij John. "Heerlijk", verzucht ze in elk geval. "Dit is geweldig. Ik kan alle gedachten even helemaal loslaten. Dit gun je jezelf normaal niet. Nu ben ik al bij de schoonheidsspecialiste geweest en is mijn haar geknipt. De kapper is nu bezig met een nieuw kleurtje." Zoals het hoort zit de kapper niet om een praatje verlegen. John was al gezellig aan het keuvelen met Corine en legt ook graag uit waarom hij hieraan meedoet. "Vorig jaar heb ik dit voor het eerst gedaan. Ik vond het zo leuk dat ik ook al een paar keer bij Buurtplein ben geweest om daar ook te helpen. Je merkt dat je de mensen een plezier doet en dan is het dankbaar werk. "

Volgens Racz heeft de verwendag meer dan eens bewezen dat het meer kan zijn dan een enkel dagje uit de zorgen. Een van de aanwezigen beaamt dat volmondig. "Vorig jaar zat ik hier zelf in een gemakkelijke stoel," aldus vrijwilligster Amanda. "Ik was toen ziek, kon niks meer en deed ook niks meer. Al met al zat ik echt in de problemen. De verwendag heeft me een boost gegeven. Door die dag ben ik daarna meer aandacht aan mijn uiterlijk gaan besteden. Diep in de zorgen had ik mezelf toch verwaarloosd. Nu ben ik zelf regelmatig als vrijwilliger bij Buurtplein en krabbel ik steeds verder overeind."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden