Charles Droste met de Theater van het Jaar-stoel.
Charles Droste met de Theater van het Jaar-stoel.

Wordt Amphion voor de vierde keer Theater van het Jaar?

Doetinchem - Op maandag 2 december wordt de 'VVTP Theater van het Jaarprijs' voor de tiende keer uitgereikt. Schouwburg Amphion in Doetinchem is voor de achtste keer genomineerd en heeft als enige theater in Nederland deze prestigieuze prijs meerdere keren gewonnen. In 2012, 2017 en 2018 stond de bokaal, een speciale theaterstoel, al in Amphion. 

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten - die circa 70% van het professionele podiumaanbod in Nederland voor haar rekening neemt - beoordeelt door middel van een uitgebreide stemprocedure alle Nederlandse theaters op communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Bij de beoordeling vanuit de producenten zijn verschillende afdelingen en medewerkers betrokken: van marketeers tot technici en van productieleiders tot kantoorpersoneel, maar ook artiesten geven hun oordeel.

Wat is het geheim Amphion? Wat maakt dat zij als enig theater in Gelderland zich telkens in de kijker weet te spelen van de landelijk opererende producenten en impresariaten? Directeur Charles Droste zegt hierover: "Ik ken de beoordelingsformulieren niet, dus ik kan alleen van mijn eigen gevoel en waarnemingen uitgaan. De woorden 'kan niet' komen niet voor in ons woordenboek. Iedere uitdaging pakken we met alle mensen in de organisatie aan. We geven gas daar waar nodig, bijvoorbeeld als een voorstelling achterblijft qua verkoop. We durven van de gebaande paden af te wijken. Waarbij we altijd het vertrouwen van onze bezoekers vooropstellen. Uiteindelijk heeft de artiest hier het meeste profijt van". 

"Maar ook de artiesten en gezelschappen, hun technici en de mensen op kantoor die de marketing en financiën afhandelen, worden door ons snel en adequaat bediend. Verder is alles aan de binnenkant van ons pand helemaal top, de techniek is kundig en vergis je niet, ons publiek dat in groten getale de weg naar het theater weet te vinden, wordt als bijzonder prettig ervaren door de artiesten. De zalen zitten gemiddeld voor meer dan driekwart vol en dat is lang niet overal het geval", zegt de directeur.

Maandag rond 16.30 uur komt het verlossende woord en hoort Amphion of zij de stevige concurrentie waaronder DelaMar en Carré uit Amsterdam, of andere grotere theaters als Breda en Heerlen de loef af weet te steken. 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden