Hans Kuipers
Hans Kuipers (Foto: Buurtplein)

'Ik heb nog nooit gedacht: eigen schuld, dikke bult'

Doetinchem - Nadat Hans Kuipers met pensioen is gegaan en van Didam naar Doetinchem is verhuisd, gaat hij op zoek naar een zinvolle invulling van zijn vrije tijd. Een oproep van toen nog IJsselkring, sinds 2015 het Buurtplein, waarin naar vrijwilligers wordt gezocht om een Formulierenbrigade op te starten, spreekt hem aan. Kuipers: "Ik heb ook een hekel aan het invullen van formulieren, maar ik kan het wel!". Enkele cursussen later bezoekt Hans Kuipers in oktober 2009 zijn eerste cliënt.

Vele dossiers volgen, met soms ook schrijnende gevallen van mensen die buiten eigen toedoen in een financiële hulpsituatie zijn gekomen. "Ik kon me dat zo goed voorstellen: mensen die moeite hebben met het taalgebruik op de formulieren en de complexe regelgeving. Op een gegeven moment kun je het niet meer overzien. Toeslagen en andere zaken van de Belastingdienst veranderen nog wel eens, of je vergeet een wijziging door te geven en voor je het weet heb je een aanslag op je deurmat liggen die je niet kunt terugbetalen. Ik heb nog nooit gedacht: eigen schuld, dikke bult. Er zit altijd een verhaal achter."

Onlangs vierde Hans Kuipers zijn tienjarig jubileum als vrijwilliger Financiële Ondersteuning.

Formulieren Café

Voor mensen die met een klein beetje hulp zelf aan de slag kunnen, of geen computer en/of printer hebben, is er Het Formulieren Café. Tijdens het Formulieren Café zijn vrijwilligers aanwezig om mensen te helpen bij het invullen van formulieren of indienen van aanvragen zoals het Meedoen arrangement. Het formulierencafé is gratis toegankelijk. Je hoeft geen afspraak te maken, de toegang en een kopje koffie zijn gratis. Kijk voor openingstijden op www.buurtplein.nl.

Individuele ondersteuning

Daarnaast zijn er vrijwilligers via het Buurtplein die thuis helpen administratie en geldzaken op orde te brengen. Ze kunnen meedenken in de financiële situatie, helpen overzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven.

Vrijwilligers gezocht

Ben je handig met post en administratie en wil je graag andere mensen helpen? Het Buurtplein komt graag met jou in gesprek. We zijn ook op zoek naar mensen die een andere taal dan Nederlands spreken zoals bijvoorbeeld Arabisch of Turks en kunnen helpen met het vertalen en begrijpen van moeilijke brieven of formulieren. Alle vrijwilligers krijgen een e-learning en scholing via Nibud aangeboden, workshops over lokale wetten en regelgeving en er worden regelmatig themabijeenkomsten gehouden met andere vrijwilligers.

Neem voor meer informatie contact op met Corien Oosterhuis, Coördinator Vrijwilligers Sociaal Raadslieden van Buurtplein: bel 0314 – 760 171 of mail naar c.oosterhuis@buurtplein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden