Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Racisme in de sport

Burgemeester, onlangs werden we opnieuw geconfronteerd met racisme tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior. Racisme in de sport is echter niet iets van de laatste tijd. Wat kunnen we ertegen doen?

“Racisme in de samenleving en de sport is iets dat helaas al decennia bestaat. Wat je nu ziet is dat de meeste mensen gelukkig inzien dat dit niet kan. Wat je kunt doen is duidelijk stelling nemen en er samen wat aan doen; je uitspreken tegen racisme. Op vrijdag 22 november heeft bijvoorbeeld ook De Graafschap tegen Jong PSV een statement gemaakt door de eerste minuut niet te voetballen.”

In Engeland schakelt men het publiek in om racisme te melden via een app. Werkt dat?

“Dat weet ik niet. Interessant is dat de Engelse voetbalbond op dit punt vooruitloopt. In Engeland wordt hier serieus werk van gemaakt, terwijl bijvoorbeeld in sommige Oost-Europese stadions racisme eerder regel dan uitzondering is.”

Is racisme in de sport beperkt tot het (prof)voetbal?

“Nee, volgens mij is het breder gespreid. Sport is een spiegel van de samenleving. Ook bij basketbal en andere sporten is het een issue.”

Onlangs ging het om gekleurde spelers, maar er is al jaren ook sprake van antisemitische uitlatingen. Toch gebeurt er niet veel om het tegen te gaan. Waarom?

“Niet alleen antisemitisme, maar bijvoorbeeld ook homofilie is een punt. Voetbal is van oudsher een witte mannenbolwerk. In de Achterhoek lijkt discriminatie gelukkig geen groot thema te zijn. Bij De Graafschap was vorige seizoenen El Jebli een publiekslieveling.”

Waar liggen de verantwoordelijkheden? Arbitrage, clubleiding, KNVB, FIFA, wie kan en moet er in actie komen?

“De eerstverantwoordelijke is ieder voor zichzelf. Voor de grondwet is iedereen gelijk. In Den Bosch greep de arbiter in, maar ook de club heeft verantwoordelijkheid. Ook de KNVB heeft verantwoordelijkheid en kan niet simpelweg naar de clubs verwijzen. Met elkaar hebben we allemaal een rol. Racisme is de kiem van andere problemen, onder andere radicalisering.”

Welke rol heeft Justitie?

“Justitie kan bij schending van de wet tot vervolging overgaan. De vraag is of de clubleiding verantwoordelijk is voor het gedrag van het publiek. Wat nu gaande is zoals het inlassen van een spelpauze is vele malen krachtiger.”

Wat doet u als u op de tribune zit en er vindt racistisch wangedrag plaats?

“Dan zou ik de tribune af gaan en de directeur opzoeken om hem te zeggen er wat aan te doen. Ik wil er ook nog wat aan toevoegen. De instelling van het publiek van De Graafschap lijkt sterk op de mentaliteit van de regio. Het glas is altijd half vol. Dat wil zeggen, men heeft een positieve instelling. Men juicht voor mensen als ze hun best doen ongeacht kleur of afkomst. Dat is een goed voorbeeld voor andere clubs.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden