Ben Beijer bekijkt 't anders: Macht kein Flaus aus


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Macht kein Flaus aus

Mensen reageren soms op columns die ik zelf al weer vergeten ben. Een vage kennis herinnerde mij aan een column over de plaats van het Slingeland Ziekenhuis, waarin ik destijds voorstelde die in de buurt van Varsseveld te situeren om voorbereid te zijn op het samengaan van de streekziekenhuizen.

De belofte dat er twee volwaardige ziekenhuizen zouden blijven, had hij destijds nog voorgelezen aan zijn kleindochtertje die gek op sprookjes was.

Afgelopen vrijdag proosten wij met vrienden op het leven en bespraken de situatie bij het Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk. Het bericht dat de verloskunde- kinderafdeling en de intensive care zal verdwijnen, kwam niet voor iedereen als een verrassing.

Zo gaat dat bij een fusie, mooie woorden vóór ‘de fusie’ en slechte berichten na de ‘overname’ zei iemand treffend. De veertig kilometer die men straks bij een spoedbevalling moet rijden, kunnen wel eens veertig heel kostbare minuten gaan worden.

Het bestuur van Santiz blijkt ook geschrokken, niet van de inhoud, maar van de commotie, daarom besloot men alsnog meer openheid van zaken te gaan geven. Beetje rare volgorde. Blijkbaar heeft men gedacht dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen en dat men tijd genoeg had om de slechte surprise nog even leuk te verpakken.

Mensen in de oostelijke regio zijn straks sneller en beter af als men voor Enschede kiest. Er zijn ook prima ziekenhuizen net over de grens in Vreden en in Ahaus, daar is men vanuit Winterswijk binnen een kwartier terwijl de rit naar Doetinchem al gauw veertig minuten vraagt.

De zorg bij onze oosterburen is perfect, ik wil de mensen in het 'verre oosten' adviseren al vast te informeren bij hun ziektekostenverzekeraar of de polis de kosten dekt.

De taal hoeft geen belemmering te zijn, zei een vriendin verwijzend naar de column over Duitse zinnetjes. Achterhoeks en Duits, 'das macht kein Flaus aus'.

Goed gaon

Meer berichten