Vlnr: Ivar en Tristan Onnes, Ellen Nijman en Issa Hassairi. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Ivar en Tristan Onnes, Ellen Nijman en Issa Hassairi. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Fietsers, val op in het donker!'

Doetinchem – Nu het 's avonds eerder donker wordt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan goede fietsverlichting. De gemeente Doetinchem wil vooral de groep jongeren van 12 tot 24 jaar bewustmaken van een goede verlichting en houdt daarom jaarlijks de fietsverlichtingscampagne 'Ik val op!' Dit jaar was dat bij winkelcentrum De Bongerd op De Huet in Doetinchem.

door Carla van der Meer

"We brengen hiermee het belang van een goede fietsverlichting onder de aandacht", zegt Jels ten Pas, beleidsmedewerker verkeer. "Zichtbaarheid is voor alle verkeersgebruikers belangrijk. We krijgen deze campagne aangeboden van de Provincie. Elk jaar zoeken we in de gemeente een andere locatie om de fietsverlichting onder de aandacht te brengen."

"We richten ons vooral op de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar", vertelt Issa Hassairi van Bureau Kragten en Shift gedragsverandering, dat in opdracht van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland de campagne uitvoert. "Dat is de groep die het meest zonder fietsverlichting fietst en ook de groep waarop we doelen voor gedragsverandering. We hebben fietslampjes voor voor- en achterlicht bij ons voor de fietsers zonder licht. Deze lampjes zijn duurzaam, want ze kunnen via een usb-kabel via de computer weer opgeladen worden." ROV houdt door het hele land deze fietsverlichtingscampagne. "Hier in Doetinchem valt het heel erg mee. Hier hebben de meeste fietsers licht op hun fiets", stelt ze vast. "In de grotere steden, vooral studentensteden is dat een stuk minder." Emma (26) komt aangefietst zonder licht. Ze wil even snel een boodschap doen bij de supermarkt. "Deze campagne is heel goed", vindt ze. "Ik rij ook auto en dan is het zo belangrijk dat fietsers licht hebben, want je ziet ze gewoon niet in het donker. Ik heb fietslampjes gekocht, maar die liggen nog thuis", zegt ze wat beschaamd. "Ik dacht voor het donker thuis te zijn van mijn werk. Het is nu ook al zo vroeg donker." Een skater (19) snapt het ook dat het belangrijk is om gezien te worden in het verkeer. "Op het skateboard heb ik geen licht en ik zou ook niet weten hoe dat zou moeten", zegt hij. "Daarom blijf ik altijd op de stoep. Op mijn fiets heb ik wel licht. Ik heb een keer ervaren hoe belangrijk dat is. Ik zat bij mijn ouders in de auto en die knalden bijna tegen een fietser zonder licht aan. In de auto zie je de fietsers zonder licht niet in het donker." "Als wethouder van verkeer moet ik en mijn gezin natuurlijk het goede voorbeeld geven", zegt Rens Steintjes. "Ik heb 3 kinderen van 11, 13 en 15 jaar. Natuurlijk let ik bij hen op de fietsverlichting. Ik heb tegen ze gezegd: ik betaal de lampjes, jullie betalen de bekeuring als je zonder licht fietst. Verder nemen we verkeersmaatregelen door veel vrijliggende fietspaden in Doetinchem aan te leggen, waaronder bij de Bilderdijkstraat en de Terborgseweg. De Europaweg wordt verbreed en daar gaat de fietsoversteek weg, omdat het te gevaarlijk is om een vierbaansweg over te steken. Maar dat doen we pas als fietsroutes door Wijnbergen goed ingericht zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden