Ben Beijer bekijkt 't anders: Mooi IJs Man


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Mooi IJs Man

Vorige week donderdag waren de vrijwilligers van Mooi Koor Man al bezig om de ijsbaan op het Simonsplein op orde te brengen. Een bestelbus vol rekken, afdichtschermen en schaatsen werden aangevoerd. Vanaf vrijdagmorgen 8.00 uur staan de mannen en vaak hun dames paraat om schoolschaatsteams en alle andere schaatsvrienden te helpen.

Tot en met de sluitingsdatum 5 januari staan de Mooi Koor Mannen en een aantal trouwe fans ruim 275 uur klaar voor de Doetinchemse schaatsers. Elk uur met 2 of 3 mensen, dat zijn ruim 825 man/vrouwuren. Ieder jaar lijkt het een onmogelijke uitdaging, maar net zoveel jaar lukt het weer. 6 januari 2020 pakken de mannen de bestelbus weer, breken de opbergrekken af, maken alle schaatsen schoon binden ze met tie-wraps tot paren en bergen alles weer op voor de volgende editie.

Vrijdagmiddag kwam er een mannetje van ongeveer tien jaar naar ons toe en vroeg heel spontaan: mag ik u iets vragen? Natuurlijk, antwoorde ik. Zijn jullie sponsor van de ijsbaan? Ik vertelde hem dat Bax de hoofdsponsor is en dat veel andere bedrijven waar de namen van op de boarding staan, samen met het binnenstadbedrijf Doetinchem alles betalen. En vraagt het mannetje waar zijn jullie met die oranje jassen dan van? Wij zijn van Mooi Koor Man zeg ik best een beetje trots. Jullie zegt het ventje waren er de vorige keren ook al, waarom vinden jullie dat zo leuk om te doen? Ik leg hem uit dat wij vroeger op de beken konden schaatsen en dat wij onze (klein)kinderen dat schaatsplezier ook gunnen. Hij kijkt mij ongelovig aan en zegt ; meneer op een beek, kun je écht niet schaatsen. Als ik hem zeg dat beken vroeger vaak bevroren waren zegt hij heel spontaan; ja, ja, meneer, en Sinterklaas bestond toen ook echt, maar meneer…. toch héél erg bedankt.

Kijk daar doen die ‘Mooie Koor (ijs) Mannen’ het allemaal voor.

Goed gaon.

Meer berichten