Dokter Frank Jansen (links) en zijn opvolger Tijmen Tomesen. (foto: Roel Kleinpenning)
Dokter Frank Jansen (links) en zijn opvolger Tijmen Tomesen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Afscheid huisarts Frank Jansen

Wehl – "Ik kijk met zeer veel genoegen terug", zegt huisarts Frank Jansen (67). "Wehl is een prachtige omgeving om huisarts te zijn. Het zijn hier fijne mensen en de praktijksituatie is hier ook bijzonder fijn. Wij zijn de enige huisartsenpraktijk in het dorp. We zien hierdoor alle leeftijden van jonge gezinnen tot ouderen. Dat maakt het levendig." Jansen stopt na 31 jaar huisarts geweest te zijn. Op 30 december is zijn laatste werkdag.

door Carla van der Meer

"Iedereen zit hier in de praktijk, van hoog tot laag opgeleid", vervolgt Jansen. "Als huisarts moet je flexibel genoeg zijn om op elk niveau te kunnen afstemmen. Elke tien minuten is er een nieuw verhaal en een nieuw persoon. De vanzelfsprekendheid om elke dag 30 tot 40 mensen met een bepaalde vraag tegen te komen, ga ik straks wel missen."

Gemoedelijk

Jansen komt van geboorte uit Vught. "Het is hier net zo gemoedelijk als in Brabant", zegt hij. Voordat Jansen zich in Wehl vestigde, was hij tropenarts in Sengerema in Tanzania. "Toevallig heeft het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem ook contacten met Sengerema Hospital", zegt Jansen. "Bij mijn afscheid geef ik een gift aan de Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Zo breng ik heden en verleden bij elkaar."

"Toen ik in 1989 mijn opleiding als huisarts afgerond had, heb ik selectief gesolliciteerd in Brabant en Gelderland, want ik wilde niet in een stadspraktijk. In Wehl werd ik uitgenodigd op een gesprek. Het was gewoon geluk hebben."

Huisarts worden zat er al vroeg in. "Het is een beetje genetisch bepaald", zegt Jansen. "Mijn vader en grootvader waren ook huisarts."

"Een van de grootste veranderingen de laatste 30 jaar is de huisartsenpost", geeft Jansen aan. "In Doetinchem is die sinds 2002. We zijn teruggegaan van 1.500 uur diensten per jaar naar 200 uur. Andere grote veranderingen zijn dat mensen langer thuis blijven wonen en de automatisering. Die is nu niet meer weg te denken. Als huisarts deed je vroeger alles zelf. Nu zijn er triagisten die de telefoon aannemen en praktijkondersteuners die een deel van de taken van de huisarts overnemen en die zelfstandig kunnen uitvoeren. Ook de NHG-standaarden is een grote ontwikkeling geweest. Dat is enorm waardevol."

"Ik weet niet beter dan dat we volgens de NHG-standaarden werken", zegt Tijmen Tomesen (33), opvolger van Jansen. "Er komt steeds meer op het bord van de huisarts. We hebben nu een team om ons heen dat ons ondersteunt."

Tomesen heeft zijn roots in de Achterhoek. Hij is in Doetinchem geboren en hij heeft gestudeerd in Nijmegen. "Ik heb ook gekozen voor het gemoedelijke en het kleinschalige", zegt hij. "De mensen hier staan nuchter in het leven. Het is een fijne plek om hier te werken." Nu Jansen met pensioen gaat, is er tijd voor reizen, lezen, tuinieren, klussen in huis, koken en de kleinkinderen. Volgend jaar gaat hij naar het WK met het Nederlands hockeyteam voor 65-plus. "Ik kijk ernaar uit", besluit hij.

Meer berichten