Wethouder Ingrid Lambregts tijdens de oplevering van het Joop Sars Plein in Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Wethouder Ingrid Lambregts tijdens de oplevering van het Joop Sars Plein in Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Flexibel horecaplein in binnenstad

Doetinchem - Het Joop Sarsplein is woensdag 4 december officieel opgeleverd. Wethouder Ingrid Lambregts en gedeputeerde van de provincie Gelderland Peter Kerris plaatsten een krantenpagina in de daarvoor bestemde kast en onthulden alvast een voorbeeld van een glas-in-loodraam.

door Carla van der Meer

Lambregts gaf ook de afstandsbediening voor de verlichting van de pergola aan Rick Hendrixen. Hiermee droeg ze het plein symbolisch over aan de familie Hendrixen.

Het plein is opgedragen aan de 2,5 jaar geleden overleden Joop Sars, onder andere organisator van het Stadsfeest. Zijn vrouw was ook bij de oplevering aanwezig. Het plein wordt in het voorjaar feestelijk in gebruik genomen. Dan zijn ook de terrassen en het groen klaar. In de bestrating is de stadsplattegrond te zien. Er komen ook nog QR-codes bij waarmee de bezoekers over het plein kunnen lezen. Er is tevens een link met het Stadsmuseum.

Gelderlander

Het plein ligt op de locatie van het voormalige pand van De Gelderlander. De glas-in-loodramen van het trappenhuis van het pand komen terug op het plein. Daar zijn drie grote lessenaars gebouwd waarin de ramen met verlichting komen. Er komen terrassen en verrijdbare plantenbakken, zodat het plein flexibel ingedeeld kan worden. Aan de randen van het plein komt groen. "Het pand stond al een tijd leeg", zegt Lambregts. "Als gemeente hebben we de ondernemers in de Grutstraat uitgedaagd om met een goed plan te komen. De familie Hendrixen meldde zich. Nu is er iets nieuws verrezen op de plek waar voorheen nieuws werd gemaakt. Ik vind het mooi dat we samen met de familie Hendrixen, met hun creatieve ideeën dit hebben kunnen ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit dat inwoners en bezoekers van Doetinchem vanaf het voorjaar 2020 kunnen genieten van dit gezellige Doetinchemse plein."

"Vanuit Steengoed Benutten van de provincie willen we leegstaande panden weer een nieuwe bestemming geven", legt Kerris uit. "We vinden het mooi dat het initiatief voor dit plein vanuit de ondernemers komt."

"Samen met de familie kon ik het pand kopen", zegt Walter Hendrixen. "Vervolgens zijn we gaan denken wat we ermee konden doen. Het idee ontstond om het pand af te breken en er een plein van te maken. Dan hebben we meteen een plek voor evenementen voor bijvoorbeeld een foodfestival of een winterfair. Het is een aanvulling op de binnenstad."

"Het pand is in de jaren 50 gebouwd door Jan Ovink voor de PGEM", vertelt Nard Everdij, projectmanager van de gemeente Doetinchem. "Het pand had een grote stalen constructie. Die wilden we terug laten komen. Dat is de stalen pergola geworden. Het wordt een groene oase in de Grutstraat. De Gelderlander is teruggekomen in een krantenpagina met de historie over de plek en uitleg over het plein."

"De planning is om het plein op 9 april feestelijk te openen, gevolgd door een feestmaand", zegt Rick Hendrixen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden