Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Wanneer raakt de politie uit de problemen?

Burgemeester, na de invoering van de Nationale Politie in 2013 is er bijna geen moment geweest dat er geen problemen waren. Wat merkt de samenleving daarvan?

"De politiezorg in Nederland is al decennia behoorlijk in beweging. Sinds 2013 is de politie sterk gecentraliseerd waardoor ook de rol van de burgemeester is veranderd. Als burgemeesters zijn wij steeds meer op afstand gekomen van de bedrijfsvoering, terwijl onze bevoegdheden op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn toegenomen. Dat is een vreemde contradictie. De huidige politie-eenheid dekt heel Oost-Nederland, waarbij we met zo'n 100 burgemeesters in een zaal zitten om vooral te luisteren naar wat ons over de politie verteld wordt.Vroeger besloten we over meer zaken en hadden we het stuur in handen."


Wat was de doelstelling om de Nationale Politie in te voeren en wat is daar na ruim 6 jaar van terecht gekomen?

"De idee was dat de politieorganisatie in de pas moest blijven lopen met de groeiende schaalgrootte van de criminaliteit. Op zich is dat legitiem. Maar we moeten wel onderscheid maken tussen landelijke problemen en lokale."


Wat merken wij daar in de Achterhoek van?

"Dat bij ons een enorme druk staat op de beschikbaarheid van de politie. Onze politiemensen worden vaak ergens anders ingezet als daar wat aan de hand is. Bijvoorbeeld omdat allerlei Nederlanders beschermd moeten worden tegen criminele invloeden. Onze politiemensen werken dan bijvoorbeeld in de Randstad. De zichtbaarheid maar ook de feitelijke aanwezigheid wordt daardoor minder groot."


Een van de problemen is personeelstekort. Hoe structureel is dat? Is er uitzicht op een oplossing?

"De grote vraag is of we vacatures vervuld krijgen. De politie moet concurreren met andere partijen op de arbeidsmarkt. Ze hebben problemen om aan voldoende mankracht te komen. Een oplossing daarvoor is nog niet echt in zicht."


Zijn de lijnen binnen de politieorganisatie te lang geworden voor een doeltreffende aansturing?

"De invloed van lokale bestuurders is minder geworden en de aansturing is daardoor gecompliceerder. De grote uitdaging is het in balans houden van landelijke prioriteiten en lokale zaken."

Arrestantencomplexen worden gesloten en gecentraliseerd. Wat betekent dat voor de kleine en grote misdaad in bijvoorbeeld Doetinchem?

"Zo ver is het hier nog niet, maar sluiting van het arrestantencomplex in Doetinchem betekent dat je met een arrestant naar Arnhem zou moeten. Eén arrestant onderweg naar Arnhem betekent dan twee agenten minder hier."


Hoe moet het nu verder?

"Dit is een onderwerp van gesprek tussen burgemeesters maar ook met de minister. Het echte begrip is er nog niet in Den Haag, maar het staat wel hoog op onze agenda. Het zou goed zijn als wij als burgemeesters wat meer zeggenschap krijgen."

Meer berichten