Ben Beijer bekijkt 't anders: Hersens?


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Hersens?

Het grote reclamebord dat al maanden op een openbare parkeerplaats staat aan de Bedrijvenweg viel mij al niet meer op.

In het begin ergerde ik mij behoorlijk aan de tekst 'Vaccinaties foute boel'. Waarschijnlijk omdat een goede carnavalsvriendin jaren in een rolstoel zat en vroegtijdig overleed omdat zij als kind geen vaccinatie had gehad tegen Poliomyelitis, beter bekend als kinderverlamming.

Vanaf 1957 werd de vaccinatie ertegen ingevoerd en kwam polio steeds minder voor. Sinds ik vorige week het aangrijpende verhaal las over Carsten, een 20 jaar jonge Silvoldenaar die overleed aan een bloedvergiftiging veroorzaakt door een meningokokbacterie, werd ik weer boos op de mensen die dat grote bord hebben geplaatst.

Carstens ouders vertellen hun verhaal als waarschuwing. Sinds 2015 zijn er elk jaar steeds meer sterfgevallen, waardoor er sinds vorig jaar gevaccineerd wordt bij baby's en de groep 14-18 jaar.

Carsten was jammer genoeg toen al 19 en kwam er niet voor in aanmerking. Hij stuurde een berichtje vanaf Lowlands dat hij koorts had, de volgende morgen hoofd- en keelpijn, ’s avonds gewrichtspijn. De ouders haalden hem die nacht nog op, de volgende morgen na drie keer contact met de huisartsenpost kwam er een arts, en nog geen kwartier later overleed Carsten. Een jongen die gered had kunnen worden door die vaccinatie.

Ik kwam net weer langs dat vreselijke bord, dat voor getroffenen als een dolksteek moet aankomen. Ik zag de grote tekst weer nu met een klein vraagtekentje erachter, om zich in te dekken. Nogal laf als je dit soort foute teksten plaats. Toen ik er naar toe liep, las ik ook: ‘statinus vreten je hersens op’. Ik dacht gelijk: deze week maar eens geen leuk onderwerp, maar een oproep aan de gemeente te kijken hoe men die aanhanger met misselijkmakende tekst van de openbare parkeerplaats kan verwijderen.

De eigenaar van het bord neem ik niets kwalijk: nu ik las dat ‘statines de hersens opvreten’, verklaart veel, zo niet alles.

Goed gaon.

Meer berichten