André Brouwer (bestuurslid Slow Food Achterhoek) en Inge Vleemingh
André Brouwer (bestuurslid Slow Food Achterhoek) en Inge Vleemingh (Foto: Yke Ruessink)

Taart voor drie agrarische ondernemers met lef en visie

Slow Food Achterhoek heeft drie taarten overhandigd aan agrarische ondernemers die het anders durven aanpakken. Het 30-jarig bestaan van het internationale Slow Food vormde een goede aanleiding voor dit feestelijke schouderklopje. Toeval of niet: de leden van het netwerk Slow Food Achterhoek kozen voor drie vrouwen: Ellen Willems, Suzanne Ruesink en Inge Vleemingh, respectievelijk stadsboerin, melkveehouder en varkenshouder met een duidelijke missie.

Ellen heeft samen met een team vrijwilligers in krap een jaar tijd een veelomvattend stadslandbouwproject opgezet op het ruime stuk grond rond de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Voedselvoorziening voor en door de stad, waarbij mensen dichter tot hun voedsel, de natuur en elkaar worden gebracht.

Suzanne investeerde 25.000 euro in dierenwelzijnsmaatregelen op haar bedrijf in Aalten om de eerste melk met een Beter Leven-ster in de supermarkt te krijgen. Ze vindt dit soort maatregelen niet alleen een verantwoordelijkheid voor de boer maar ook voor de consument; een keurmerk helpt bij het kiezen. Ook ontwikkelde ze samen met top-kok Nel Schellekens een project om stierkalfjes als ossen bij gastgezinnen op te laten groeien.

Inge is misschien nog wel meer voedselveranderaar dan boerin. Vroeger had elke buurt of familie een varken dat met overgebleven producten werd gevoerd. Dat is wat ze met haar Goed Gevulde Spaarvarkens in Halle nu ook doet: fruit, groente, brood en zuivel van lokale supermarkten, bakkerijen en kaasmakers dat niet meer geschikt is voor consumptie zamelt ze in voor haar varkens. Zo sluit ze lokale kringlopen en brengt eerlijk vlees op de markt.

De drie hebben volgens Slow Food Achterhoek lef en visie en werken samen met partijen aan oplossingen. Slow Food Achterhoek vindt hen inspirerend. Vandaar de taart. Die werd geleverd door Hanneke van der Werf, enthousiast Slow Food-lid uit Keijenborg. Een taart gemaakt van lokale ingrediënten. Alleen de verwerkte limoncello en lemon curd komen van ver: die maakte Hanneke van de beroemde citroenen uit het Italiaanse Sorrento, een verwijzing naar het 30-jarig bestaan van Slow Food.

Deze internationale non profit organisatie werd in 1989 in Italië geleden opgericht als tegenhanger voor het opkomende fast food. Ook vorig jaar organiseerde Slow Food Achterhoek een taartenactie. Die stond toen in het kader van de internationaal georganiseerde Thank-a-farmer-actie en werd in brede kring positief ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden