Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)

In gesprek met de burgemeester: Hoogte- en dieptepunten van 2019

Burgemeester, 2019 kende hoogte- en dieptepunten. Welke zijn u het meest bijgebleven?

"Om met een opvallend hoogtepunt te beginnen. In mei behaalde het mannenteam van Orion het landskampioenschap volleybal in een heroïsche finale. Dat gebeurde nota bene in Groningen, de thuisstad van hun grootste rivaal. Volleybal is de grootste zaalsport van Nederland. Geen geringe prestatie dus."


Zijn er andere hoogtepunten?

"Op de valreep werd Amphion voor de vierde keer verkozen tot Theater van het Jaar door de Vereniging Vrije Theater Producenten. Dat is een prestatie waar Amphion en Doetinchem trots op mogen zijn."


Wat betekent dit voor de inwoners van Doetinchem en de regio?

"Het hoge voorzieningenniveau is doorslaggevend voor de toekomst van onze gemeente. De beslissing om hier te blijven of om je hier te vestigen wordt daardoor sterk beïnvloed. Doetinchem heeft van alles het beste. Ik moet overigens wel een kanttekening plaatsen. De bereikbaarheid van de gemeente en de regio kan beter. Het openbaar vervoer is daar een voorbeeld van. Het spoortracé Arnhem–Winterswijk is het drukste van Nederland. Daar moet echt verbetering in gebracht worden. We moeten daarvoor naar dubbelspoor van Arnhem naar Doetinchem om de capaciteit uit te breiden. Dat is een maatregel die voor de uitvoering nog wel een paar jaar in beslag neemt. Over de weg zijn de aansluitingen via de A15 en de A12 van groot belang. Met name de A12 heeft zich tot een echt knelpunt ontwikkeld. Ook daar zal wat aan gedaan moeten worden."


Waren er ook dieptepunten?

"Ja, en die hebben betrekking op de openbare orde en veiligheid. Beide horen bij mijn portefeuille. In oktober was er een grootschalige vechtpartij in de binnenstad waarmee Doetinchem zelfs de landelijke pers haalde. Begin december was er een schietincident bij het Slingeland Ziekenhuis waarbij een ernstig gewonde viel. Verder was er een aanrijding waarbij het publiek de hulpverleners hinderlijk in de weg liep en probeerde foto's te maken."


Waren er op politiek en bestuurlijk gebied hoogtepunten?

"In het voorjaar werd ik uitgenodigd als informateur op te treden bij het vormen van een nieuw provinciebestuur. Dat vond ik een mooie erkenning, niet alleen voor mijzelf maar ook voor Doetinchem als vijfde stad van Gelderland.
Een hoogtepunt voor onze gemeente was na de zomer het aantreden van de nieuwe gemeentesecretaris nadat we een tussenperiode van bijna twee jaar achter de rug hadden. Bestuurlijk is hij er voor de binnenkant en ik voor de buitenkant van het gemeentebestuur."


U bent ook voorzitter van Regio Achterhoek. Is daar nog iets gebeurd?

"De onverwachte en tumultueuze uittreding uit Laborijn van de gemeente Oude IJsselstreek wil ik een dieptepunt noemen. Organisatorisch en financieel moet dat in 2020 nog in het vat gegoten worden."

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten