Glas-in-loodraam Driekoningenkapel
Glas-in-loodraam Driekoningenkapel (Foto: Thijs Kroondijk)

Vesper in de stad: even op adem komen

DOETINCHEM - Vanaf 8 januari zal in de Driekoningenkapel in het centrum van Doetinchem, Gasthuissteeg 2, iedere woensdagmiddag een bezinningsmoment - een vesper - plaatsvinden. Deze komt voort uit de kloostertraditie. Iedereen, met of zonder kerkelijke achtergrond, is hierbij welkom.

Deze vesper begint om 17.30 uur en duurt een klein half uur. Er klinken liederen waarnaar je kunt luisteren of die je mee kunt zingen. Een voorganger leest een korte tekst uit de bijbel. Het hart van de vesper vormt de stilte van enkele minuten. Zo kun je na een middag winkelen of vanuit je werk, of anderszins de drukte van de dag even achter je laten en stilte vinden op een eeuwenoude, spirituele plek.

Vanaf 17.00 uur is er gelegenheid om een kop koffie of thee te drinken. Wie wil, kan met iemand een gesprek aanknopen over iets wat je op je hart hebt of graag wilt delen.

De Driekoningenkapel was vanaf de 14e eeuw de kapel van het plaatselijke Gasthuis, waar vreemdelingen tijdelijk onderdak vonden, behoeftige burgers financieel werden geholpen en zieken verpleegd. Jarenlang was ze het onderkomen van de Lutherse gemeente. Tegenwoordig wordt de kapel gebruikt voor concerten, exposities en nu dus ook voor bezinningsmomenten.

Eeuwenlang wordt in kloosters structuur in de dag gebracht door zes getijdendiensten. Monniken stoppen dan met hun werkzaamheden en begeven zich naar de kloosterkapel. Daar wordt samen gelezen, gebeden en gezongen. Vooral zijn zij er ook stil. De dienst aan het einde van de middag heet 'vesper'.

Het wekelijks terugkerende bezinningsmoment is een initiatief van de Protestantse Gemeente Doetinchem.

www.pg-doetinchem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden