Actievoerders voor bescherming van de Zumpe geven tekst en uitleg aan de media ter hoogte van de beoogde locatie.
Actievoerders voor bescherming van de Zumpe geven tekst en uitleg aan de media ter hoogte van de beoogde locatie. (Foto: Jeroen Balemans)

Al meer dan 1.700 handtekeningen tegen tankstation bij natuurgebied De Zumpe

Doetinchem - Liefhebbers en omwonenden van de Zumpe zijn een petitie gestart tegen de komst van een tankstation, shop en carwash en stofzuigerinstallaties bij natuurgebied de Zumpe in Doetinchem.

De afgelopen drie dagen hebben al meer dan 1700 mensen de petitie ondertekend op www.bescherm-de-zumpe.nl, en de teller loopt nog door.

Het beoogde tankstation komt aan de Oostelijke Randweg, pal tegen het beschermde natuurgebied de Zumpe. Het college van B en W van Doetinchem neemt waarschijnlijk 21 of 28 januari een besluit over het ontwerp-bestemmingsplan waarmee dit mogelijk wordt gemaakt.

Vooralsnog heeft het college zich niet gevoelig getoond voor de zienswijze die liefhebbers en omwonenden van De Zumpe eind september hebben ingediend.

De initiatiefnemers vinden een tankstation een negatieve impact hebben op alles wat leeft, groeit en bloeit in en rond de Zumpe en dat het uitzicht op en de beleving van dit prachtige gebied wordt verknald, óók voor automobilisten op de Randweg. Bovendien, zegt men: Doetinchem heeft een overschot aan tankstations en op enkele minuten rijden van de Zumpe bevinden zich al acht tankstations. "Dit plan helpt alleen de beoogde exploitant Fieten Olie, een landelijk opererend bedrijf met circa 20 tankstations dat sinds kort het tankstation van Wenting aan de Wijnbergseweg exploiteert. Fieten wil vanwege veiligheidsvoorschriften stoppen met de verkoop van LPG en verhuizen naar de Oostelijke Randweg. Echter: de landelijke verkoop van LPG is sinds 2000 meer dan gehalveerd en deze spectaculaire daling zet de komende jaren alleen maar door. Daarnaast heeft Doetinchem nóg 3 andere LPG-verkooppunten. Een verhuizing van het tankstation vanwege een uit zichzelf verdwijnend LPG-probleem is dus niet nodig. Het voorgenomen besluit van de gemeente mede is gebaseerd op een beleidsplan (Besluit Motorbrandstoffen Verkooppunten) van 20 jaar oud dat op geen enkele manier meer aan op ontwikkelingen die nu plaatsvinden: de overgang naar hybride en elektrische auto’s, tegengaan stikstofuitstoot, daling aantal tankstations, de zorg voor natuurbehoud. De gemeente heeft ondanks de bijzondere natuurwaardes in de Zumpe en de negatieve milieueffecten van een tankstation géén milieueffectrapportage laten uitvoeren. Ook is niet serieus gekeken naar alternatieve opties."

De initiatiefnemers van de petitie en de ondertekenaars van de petitie verzoeken b&w en de gemeenteraad daarom om het ontwerpbestemmingsplan voor het nieuwe tankstation in te trekken.

Meer berichten