Spekkie


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Spekkie

Als u deze column leest hebben de vrijwilligers van Mooi Koor Man de kunstijsbaan op het Simonsplein al weer ontmanteld. Alles is weer spic en span, en de schaatsen zijn voor het volgend jaar schoon en op maat gesorteerd. Het is elk jaar weer een hele klus om de ijsbaan te bestieren, maar de vrijwilligers van het koor doen het graag. “Schaatsplezier voor iedereen” blijkt geen holle kreet. Er ligt een doos vol vergeten handschoenen en sjaals die gewassen worden en vervolgens naar de sociale hulpwinkel Mini Manna gaan voor kinderen die het minder breed hebben. Soms blijven er ook vreemde zaken achter zoals een (gelukkig lege) buggy die er vier dagen bleef staan, of een linker ijshockeyschaats. Er staan ook zwarte laarsjes, maar een maat te klein, die met de tekst LOVE achterop zijn weg. Stel dat uw (klein) dochtertje merkt dat haar laarsjes erg ruim zitten geef dat dan even door aan City manager Jos Tiemessen, al jaren de drijvende kracht achter de kunstijsbaan en veel andere activiteiten in de stad en de terechte winnaar van de Centrum promotieprijs 2019.

Terug naar ‘n spekkie voor het bekkie. Het zegt u misschien niets maar de jeugd des te meer. Bij het inleveren van de schaatsen krijgen de kinderen al jaren ‘spekkies’ van Eetcafé Jansen. De vrijwilligers hebben soms het idee dat er kinderen zijn die alleen al voor die spekkies komen. Een blij jongetje zegt tegen een koorlid: "Meneer, ik heb de dag van mijn leven. Ik ben jarig en kreeg als cadeau een treinreis vanaf Varsseveld, daarna met het hop-on treintje naar de ijsbaan, lekkere oliebollen en nu nog spekkies van u."

Ook mooi als een meisje van ’n jaar of ‘zeven à half acht’ met blije oogjes een spekkie pakt, bedankt, zich bedenkt en gelijk omdraait met de vertederende vraag: "Meneer mag ik ook een spekkie voor mijn opa?" Je dag als vrijwilliger kan dan niet meer stuk.

Goed gaon.

Meer berichten